Klaus ml.: Připravujme se, Češi! Až se bude EU rozpadat... Tato slova nepotěší milovníky Unie

03.07.2020 18:25

Několikatýdenní vyjednávání Evropské unie s Velkou Británií se kvůli neshodám rozpadla a skončila dříve, než měla. Podle britského vyjednavače, společné dohodě s EU stále brání „významné názorové rozdíly“. „Británii šikanují 5 let,“ zní od předsedy Trikolóry Václava Klause mladšího s varováním, co by si z toho měla odnést naše republika.

Klaus ml.: Připravujme se, Češi! Až se bude EU rozpadat... Tato slova nepotěší milovníky Unie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Anketa

Má Zeman pravdu, že heslo ,,Black Lives Matter" je rasistické?

98%
2%
hlasovalo: 33269 lidí
O podobě budoucích vzájemných vztahů diskutovali zástupci Spojeného království a Evropské unie čtyři dny a v diskusi měli pokračovat až do pátku; nakonec však dohody ztroskotaly a vyjednavači se rozešli bez výsledků již o den dříve.

Unijní vyjednavač Michel Barnier neshody označil za vážné, britský zástupce David Frost však tato slova mírnil. Dle něj bylo jednání „důkladné a užitečné“. Netají se, že přetrvávají „významné názorové rozdíly“, dodal však, že britská vláda je odhodlána „tvrdě pracovat“ s cílem dojít k předběžné dohodě.

„Británii šikanují 5 let za svobodné (a správné) rozhodnutí jejich občanů. A nemají likvidační ekonomické páky, aby je přitlačili ke zdi,“ komentoval neshody Klaus mladší.

Česká republika by tak, dle něho, měla postupovat podobně jako Maďarsko a Polsko. „Boj o suverenitu v každém bodě, u každé směrnice, u každého zákona. Připravovat situaci a připravovat se, až se bude nedemokratický a byrokratický moloch EU rozpadat,“ vyjevil Klaus ml.

Klaus tuto strategii naznačil již několikrát; abychom z Evropské unie vystoupili stejně jako Britové, to odmítá. „Já jsem pro spolupráci evropských zemí, pro volný obchod zboží, služeb a tak dále. Kdyby takhle zůstaly ty původní hodnoty, což byly někdy v pravěku, tak jsem pro,“ vysvětlil v nedávném rozhovoru pro SeznamZprávy.cz.

„Musíme být v realitě. Fabriky, v nichž ti lidé pracují, většinou vyvážejí do Unie, takže se musíme chovat tak, abychom hájili vlastní zájmy. A až se to rozpadne, tak jako se to rozpadne. Ale abychom my sami vystupovali – souhlasím se svým otcem – to by bylo dětinské,“ osvětlil Klaus ml., proč bychom z EU neměli vystupovat, nýbrž zvolit taktiku odporu a vyčkávání.

Evropská unie by se, dle něj, mohla v budoucnu přetvořit i za pomoci rozhodujících států: „Třeba se naštvou Němci s Francouzi a udělají si nějakou užší politickou unii. A my jako zůstaneme na těch trzích, což by byl dobrý výsledek.“

Aktuální problémy ve vyjednávání Británie a EU se týkají zejména otázek pravidel hospodářské soutěže. Obě strany se též dostávají do slepé uličky i během debat ohledně rybolovu.

Vyjednavači přitom již nemají příliš mnoho času, jelikož přechodné období brexitu, během něhož se na Velkou Británii dál vztahuje unijní právo, vyprší již koncem letošního roku.

reklama

autor: rak

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …