Klaus ml.: SPD spolupráci s námi odmítla

22.03.2021 11:28

Druhý český prezident Václav Klaus vidí dnes největší politickou hrozbu v Pirátech a je přesvědčen, že tu musí vzniknout síla, která bude Pirátům čelit. Dal najevo, že jistou naději vidí ve spojení sil SPD Tomia Okamury a Trikolóry jeho syna Václava Klause mladšího. A od Klause mladšího přišla odpověď. Jak to tedy bude na české politické scéně dál?

Klaus ml.: SPD spolupráci s námi odmítla
Foto: Vít Hassan
Popisek: Exprezident Václav Klaus a poslanec Václav Klaus ml. na Vítkově při příležitosti výročí vzniku Československa

Václav Klaus starší dal jasně najevo, že Piráty vidí jako moderní komunisty a má za to, že je třeba se jim postavit. Jistou naději vidí ve pojení SPD a Trikolóry. Tyto dvě strany by podle něj mohly vrátit republiku k normálu.

„V dnešní situaci však na politické scéně – s výjimkou Trikolóry, SPD a několika jednotlivců – nevidíme síly, které by se programově snažily prosazovat návrat k normálním poměrům, zdravému životu společnosti a svobodnému podnikání. ... Zbývá pouze málo času tomu zabránit. Vyzýváme všechny, kteří sdílejí náš pohled a kterým není lhostejný osud naší země, aby se pokusili domluvit a táhnout za jeden provaz. Aby představitelé nejrůznějších politických i občanských seskupení v nadcházejících volbách nedopustili propadnutí hlasů svých stoupenců. Komu jde o dobrou věc, nemůže trvat na vlastní cestě a vlastní kandidátce. Volič má jen jeden hlas, zvažte proto, jak a s kým se spojit,“ napsal Klaus ve výzvě uveřejněné na stránkách Institut Václava Klause.

Tomio Okamura na výzvu prezidenta reagoval provoláním, že se síly stejně smýšlejících lidí spojí, když všichni bez rozdílu odevzdají hlas jeho SPD.

„Vyzývám je, aby podpořili největší vlasteneckou stranu, kterou je SPD, a táhli za jeden provaz. Tak máme ještě větší šanci uspět nad probruselskými stranami. Je potřeba zahodit osobní ambice a politikaření. V letošních volbách do Sněmovny v říjnu půjde totiž doslova o zachování svobody a existence naší republiky. Jakýkoli propadlý hlas pro strany, které nemají jasnou šanci překročit pětiprocentní hranici volitelnosti, znamená v důsledku posílení hlasů pro koalice Pirátů a ODS,“ sdělil Okamura serveru iDNES.cz.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

A co na to Václav Klaus mladší?

Spolu s kolegy z Trikolóry vydal prohlášení, které zaslal serveru ParlamentníListy.cz. Stojí v něm, že si jako předseda Trikolóry uvědomuje nutnost spolupráce stran, které k sobě mají blízko.

„Trikolóra si nutnost spojování pravicově konzervativních sil uvědomuje, proto také uzavřela dohodu o dlouhodobé spolupráci se Svobodnými a Soukromníky. Tyto strany hájí kapitalismus, národní suverenitu, svobodu a odmítají současnou podobu plošných opatření, které české občany nechrání proti pandemii, ale naopak vedou k ničení celých sektorů hospodářství, astronomickému státnímu dluhu a tisícům rozvrácených životů. Jsme otevřeni jakékoliv formě spolupráce s lidmi (a subjekty), kteří hájí stejné hodnoty, včetně účasti takovýchto subjektů na naší kandidátce. SPD ústy svého předsedy předvolební spolupráci odmítla, což bereme na vědomí,“ stojí v prohlášení, které podepsal Václav Klaus mladší a místopředsedové Jan Tesař a Dalibor Uhlíř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…