Klaus ml. burcuje k návratu k hodnotám. Rašín hájil vyrovnaný rozpočet i v daleko horší době, připomíná

22.02.2021 19:49

Minulý týden jsme si připomněli 98. výročí od smrti prvního ministra financí Československa Aloise Rašína. U této příležitosti se u jeho pamětní desky setkali mimo jiné předseda Trikolóry Václav Klaus ml. nebo předseda Svobodných Libor Vondráček. A všichni se shodli na tom, že právě názory Rašína by mohly být inspirací pro dnešní náročnou dobu.

Klaus ml. burcuje k návratu k hodnotám. Rašín hájil vyrovnaný rozpočet i v daleko horší době, připomíná
Foto: Archiv redakce
Popisek: Předseda Trikolóry Václav Klaus ml.

Alois Rašín byl jedním z mužů 28. října 1918 a podílel se na formování základů nezávislého státu. „Politicky patřil ostře napravo. Národní demokracie byla stranou jasně stojící proti nastupující socialistické revoluci, byť vliv Národní demokracie byl vždy ve stínu početnějších agrárníků. Podlehl atentátu komunistického anarchisty Šoupala, který na ministra zaútočil zezadu před jeho domem střelnou zbraní. Jeho nejstarší syn Ladislav Rašín byl rovněž politicky aktivní. Jako advokát obhajoval neprávem souzeného Jiřího Stříbrného a stal se posléze poslancem za Národní demokracii. Patřil k nejostřejším kritikům mnichovské kapitulace a jako takový byl již koncem roku 1939 zatčen gestapem, odsouzen rovněž k trestu smrti, který byl později zmírněn, nicméně Ladislav Rašín zemřel v nacistickém vězení kdesi v Německu před koncem války,“ uvedl Václav Klaus ml. v komentáři pro Echo24.



Podle jeho slov máme k našim předkům blíž, než se zdá. „V dnešní podivné době jakoby bez minulosti pak pochopitelně chybí i kompas pro budoucnost. Nebyl snad Alois Rašín v pětkrát horší situaci než současná vláda? Země a všechny okolo rozvrácené světovou válkou. Hyperinflace v okolních státech. Na tehdejší španělskou chřipku zemřely miliony lidí. V části republiky se bojovalo tu o Těšínsko s Poláky, tu o Slovensko s Maďary. V pohraničí dlící mnohamilionová menšina Němců chovala k novému státu vše možné, rozhodně ne však sympatie,“ uvedl předseda Trikolóry a zdůraznil. „Přesto hájil Rašín vyrovnaný rozpočet, deflaci a úspory státu. Byl to statečný postoj, ale také postoj, který přinesl měnovou stabilitu a korunu jako úspěšnou a respektovanou měnu na několik desetiletí.“

Václav Klaus ml. připomněl, že nástupci Aloise Rašína nesnesou srovnání ve světle dějin. „Projednávání 500miliardového schodku ve Sněmovně bylo panoptikum, licoměrnost, lhostejnost a rezignace. Profesor Jedlička odjel sám operovat do Srbska a zachránil tisíce životů, my dnes nejsme schopni ani sami koupit vakcínu. Čekáme na pokyn z ‚Vídně‘. Bez vůle k hájení samostatnosti a suverenity republiky. Bez vůle k obětem. Bez vůle k návratu k hodnotám, na kterých tato země zbohatla. Bez této vůle bude jen málo naděje pro nás – nejzápadnější Slovany. Vzchopme se!“ apeloval Klaus ml.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…