Klaus ml. udeřil. Írán? Tohle USA nepotěší

06.01.2020 21:50

Předseda hnutí Trikolóra Václav Klaus mladší považuje za omyl americký raketový útok, jenž zabil klíčového íránského generála Kásima Sulejmáního, i přestože se sám řadí mezi odpůrce íránského teokratického režimu. „Nešlo o osobní aktivitu prezidenta Trumpa, ale neokonů ve vojenských strukturách Washingtonu (což je snad ještě horší),“ píše v komentáři na sociální síti Facebook politik a varuje, že legitimním bojištěm se nyní stává celý svět a Západ získává v mnoha muslimských zemích další nesmiřitelné nepřátele.

Klaus ml. udeřil. Írán? Tohle USA nepotěší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Slavnostní představení nové parlamentní strany Trikolora bývalého poslance ODS Václava Klause mladšího

Anketa

Je dobře, že Donald Trump nechal ,,oddělat" Kásima Sulejmáního?

hlasovalo: 14117 lidí
Poukazuje na to, že k útoku došlo v Iráku, který se sousedním Íránem nyní udržuje v zásadě korektní vztahy. „Íránský generál tam přicestoval civilní linkou. Nepadl v boji. Byl zabit na civilním letišti. Takový krok lze číst pouze tak, že legitimním bojištěm se nyní stává celý svět a obětí se může stát například diplomat konkurenčního státu během knižního festivalu na druhém konci světa,“ varuje.

Svět se tím podle Klause mladšího stal nebezpečnějším, standardní bezpečnostní zvyklosti a záruky padají, důsledky toho nelze ani dohlédnout. „Útok nejenže proběhl na území Iráku, ale i za zády jeho představitelů. Byl při něm dokonce zabit vysoký důstojník iráckého režimu, instalovaného intervencí USA,“ podotýká.

„To nepochybně vyvolá (a už vyvolalo) prudké odcizení iráckého vedení i veřejnosti od USA a Západu obecně a spíše posílení vlivu Teheránu v oblasti. Irácký parlament už odhlasoval stanovisko, že zemi mají opustit všichni zahraniční vojáci včetně asi pěti tisíc vojáků USA, kteří v zemi aktuálně pobývají,“ zdůrazňuje předseda hnutí Trikolóra.

Útok podle Klause mladšího povede k posílení vnitropolitické pozice současného íránského režimu a k rozplynutí nadějí, že snad domácí opozice zemi posune k prozápadním postojům. „Útok zcela maří dosavadní snahu západních spojenců získat na svou stranu šíitské menšiny v islámských zemích,“ uzavírá svůj text s tím, že Západ tak získává v mnoha muslimských zemích další nesmiřitelné nepřátele.

 

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…