Klaus ml. zostudil novináře, který mu volal a pak „vyrobil“ kauzu. A ten se začal hádat

19.07.2019 19:11

Poslanec Václav Klaus mladší (Trikolóra) se na svém facebooku pustil do redaktora Deníku N Jana Tvrdoně. Klaus zveřejnil přepis svého hovoru s Tvrdoněm, po němž došlo ke zveřejnění článku, že by měl údajně hlasovat odlišně, nežli jeho spolupracovnice a poslanecká kolegyně Zuzana Majerová Zahradníková, přestože to Klaus vyvrátil. „Hlasujeme u zákonů vždy stejně. U pořadu schůze a dalších drobností se můžeme někdy lišit,“ připomenul dnes opět Klaus s tím, že drobné odchylky v hlasování mohou souviset jen například s tím, že se občas musel zdržet či z recese hlasoval pro EET na kosmické lety. „S paní poslankyní Majerovou Zahradníkovou jste hlasoval odlišně i v řadě dalších případů,“ stojí si za svým Tvrdoň a přikládá odkaz na analýzy ve svém článku.

Klaus ml. zostudil novináře, který mu volal a pak „vyrobil“ kauzu. A ten se začal hádat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus ml.

Anketa

Šíří prezident Zeman ,,ruské lži", jak tvrdí analytik Jakub Kalenský z americké Atlantic Council?

hlasovalo: 16523 lidí
„Když něco tvrdím já, tak je to populismus nebo fake news nebo tak. Maximálně mohu říkat, že 2+2=4, ale to je pak vytrhávání věcí z kontextu a blablabla,“ postěžoval si Klaus mladší úvodem a přiložil přepis hovoru s „redaktorem nejmenovaného plátku“.

Hovor měl vypadat takto: „To jsem moc rád, že voláte nazpátek, pane poslanče,“ započal konverzaci redaktor, načež mu Klaus odpověděl, že nemůže „esemeskovat“, jelikož je na cestě do Karlových Varů. Redaktor se měl zajímat o to, že Klaus údajně často hlasuje odlišně od své spolupracovnice, poslankyně Majerové. „Cože prosím? Kdy?“ podivoval se následně Klaus, načež mu onen redaktor odpovídá, že „třeba u EET nebo i jindy“. „My hlasujeme u všech zákonů vždy stejně, u důležitých zákonů většinou i s ostatními nezařazenými poslanci. Např. u EET jsme byli oba proti,“ ohradil se Klaus.

Redaktor mu pak vysvětlil, že k odlišnostem v hlasování mělo dojít při hlasování u pozměňovacích návrhů. Klaus na to redaktorovi připomněl, že šlo pouze možná o jeho zdržení se či o recesi ohledně EET na kosmické lety: „Těch bylo asi 720. Já jsem z legrace hlasoval pro EET u kosmických letů (byla okolo toho ve sněmovně veselá diskuse), pak taky myslím, že (hlasování trvalo asi 5 hodin) – jsem měl nějaké důležité schůzky a bylo to jedno (vládní většina stejně zamítala jeden pozměňovák za druhým), tak tam mám třeba 40× ‚zdržel se‘, kdežto paní poslankyně v sále mačkala tlačítko. Resumé: Hlasujeme u zákonů vždy stejně. U pořadu schůze a dalších drobností se můžeme někdy lišit.“

Hovor však redaktorovi zřejmě nestačil a jak Klaus poukázal, tak dnes došlo k zveřejnění článku, ve kterém onen novinář upozorňuje právě na neshody v hlasování. „Dnes vyšel článek: Majerová hlasuje s ODS, Klaus s vládní většinou (a maj to ‚statisticky podložený‘),“ dodává Klaus pobaveně.

Ke Klausovu příspěvku vyjádřila poslankyně Zuzana Majerová Zahradníková souhlas a dala tím najevo, že článek, na který Klaus naráží, nebude zřejmě tak úplně relevantní. 

Uživatel Tomáš Benda Klausovi radí, aby si pro jistotu hovory nahrával: „Což tak si hovory pro zajištění transparentnosti nahrávat? Případně i rozhovory apod. Tím by se snad mohlo zajistit, aby ‚redakční úprava‘ byla v mezích přijatelnosti.“ To ovšem Klaus odmítl s tím, že by „skončil v Bohnicích“.

A ozval se i redaktor, na kterého Václav Klaus mladší narážel, jímž byl Jan Tvrdoň. „Dobrý den, pane Klausi, s paní poslankyní Majerovou Zahradníkovou jste hlasoval odlišně i v řadě dalších případů, jak je v textu ostatně doloženo konkrétními příklady, daty ze stránek Poslanecké sněmovny i grafem. V článku samozřejmě cituji i Vaše vyjádření. Zde je odkaz na celý text, ať si každý může uvedená fakta vyhodnotit sám,“ napsal autor citovaného článku, na nějž také přiložil i odkaz.

Tvrdoň i přes tvrzení Klause ve svém článku na serveru Deník N uvádí, že: „Koaliční poslanci mají úspěšnosti 86–96 procent a opoziční 19–40 procent.“ „Václav Klaus má po svém odchodu z ODS úspěšnost zhruba 60 procent. Pro představu, Zuzana Majerová 26 procent,“ píše v tomto textu matematik Michal Škop ze sdružení KohoVolit s tím, že nezařazená poslankyně podle dostupných dat fakticky stále hlasuje víceméně ve shodě s ODS.

K diskusi se následně přidává i uživatel Vladimír Dlouhý s názorem ohledně české žurnalistiky. „Přesně pro tohle českou žurnalistiku nesnáším. Polopravdy a manipulace jsou naprosto běžná reálie jejich práce. K tomu nenávist bez skrupulí ke každému odlišnému názoru,“ napsal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …