Klaus mladší odmítá kariérní řád ve školství. A přináší argumenty

16.04.2014 12:02

Plán nového ministra školství Marcela Chládka (ČSSD) na zavedení kariérního řádu pro učitele kritizuje stínový ministr školství za ODS Václav Klaus ml. Ve svém článku zaslaném serveru ParlamentníListy.cz tvrdí, že zavedení kariérního řádu není výhodné ani pro učitele, ani pro ředitele. Naopak pomůže ministrovi, protože několik měsíců se bude jen „žvanit“ o tomto tématu a nebudou se řešit reálné problémy školství.

Klaus mladší odmítá kariérní řád ve školství. A přináší argumenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti- ilustrační foto

Klaus ml. ironicky zmiňuje, že historicky největšími propagátory kariérního řádu pro učitele jsou odborníci, komise a ústavy. „V poslední dekádě bohatě dotovaní z evropských grantů. Léta bádali nad tím, jestli má být 4, 5 nebo 6 kategorií učitelů a podobné vědecké otázky,“ poznamenává.

A přibližuje, jak má kariérní řád v praxi vypadat: „Všichni učitelé se rozdělí do 4 kategorií: začínající učitel, standardní učitel, vynikající učitel a perlička - učitel-aktivista celostátního významu. Pro přechod ze začínajícího na standardního má jít o nutnou povinnost, zbývající povýšení provedou jakési atestační komise,“ uvedl s tím, že to vše bude finančně ohodnocené. Jen se neví jak a z čeho.

Celý článek ZDE

Neberme ředitelům škol jednu z klíčových kompetencí

Zavedení kariérního řádu by bylo špatné i proto, že by ředitelé škol přišli o jednu z klíčových kompetencí. „Např. ředitel hodnotí učitele špatně, ale od komise se mu vrátí vynikající (doktor Cvach) či dokonce národní aktivista nebo také naopak. K těmto věcem 100% dojde. Hodnotit, motivovat a vést učitele je ale jedna z hlavních náplní práce ředitelů. Asi ta nejdůležitější,“ domnívá se Klaus ml.

Kariérní řád by zhoršil atmosféru ve školách

Celý proces by podle něj velmi zhoršil atmosféru ve školách a udělal ze spravedlivých ředitelů nepodporující všechny své učitele – „udavače“. „V každé škole se totiž tak nějak ví, kdo je nejlepší matikář, komu ředitel svěřuje přijímačky, maturitu a kdo je naopak třeba trochu standardní učitel. A nějak s tím ti lidé žijí – je to mezi nimi. Jenže teď bude psát ředitel posudek a posílat ho nahoru. Nedoporučit někoho – znamená udělat si celoživotního nepřítele. To se nebude ředitelům vůbec chtít a tak doporučí každého,“ varuje stínový ministr školství z ODS.

Domnívá se, že takový stav by prospěl především ministrovi školství. „Bude se několik měsíců žvanit o tomto tématu a nebudou se řešit reálné problémy školství. Média vše budou poslušně přežvykovat,“ podotkl Klaus ml. s tím, že velkou radost by měli lidé na systém napojení, kterým by přinesl „finanční žně“: úředníci, akreditovaní školitelé, členové atestačních komisí atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…