Klaus mladší se rozjel: TOP 09 není žádná pravice, ale sociální demokracie pro bohaté. Příště skončí. A dodal něco o Dienstbierovi

22.04.2016 12:58

Václav Klaus mladší počítá s tím, že se zkusí prosadit v nejvyšších patrech politiky, byť nechce jít cestou svého otce exprezidenta Václava Klause staršího. Nechce totiž sdílet osud se současným senátorem a členem vlády Jiřím Dienstbierem (ČSSD). Nejen to naznačil v rozhovoru pro páteční MF Dnes. Dal také jednu dobrou radu ODS. Strana by prý měla víc vytěžit z migrační krize. Přidal ostrý vzkaz směrem k TOP 09 a ani trochu nešetřil Jiřího Pospíšila.

Klaus mladší se rozjel: TOP 09 není žádná pravice, ale sociální demokracie pro bohaté. Příště skončí. A dodal něco o Dienstbierovi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus mladší

Zpočátku prý Václav Klaus mladší odmítal vstoupit do ODS. „Nechtěl jsem kvůli otci. Být jako Jiří Dienstbier ml., kterému tatínek zařídí místo v parlamentu, to mi vždycky přišlo hrozně trapné, takže jsem se snažil jít svou vlastní cestou,“ zdůraznil. Dnes už Klaus starší není členem strany a syn by rád ODS pomohl. Je připraven v jejich barvách bojovat o poslanecké křeslo. Zdá se mu totiž, že se řada lidí tak trochu vykašlala na politiku. Klaus ji však považuje za důležitou a hodlá jít příkladem.

Konec TOP 09 a ráznost v uprchlické krizi

Za stejně důležité považuje sjednocení roztříštěné české pravice. Když se v podstatě totéž povedlo prezidentu Miloši Zemanovi s levicí, proč by se totéž nepovedlo i s pravicí? Volá proto po tom, aby ODS spolupracovala např. se Svobodnými. Ke spolupráci s TOP 09 je však Klaus skeptický.

„Zrovna s TOP 09 nevím, myslím, že to nemá smysl, protože se nedostanou do parlamentu. Zadruhé, TOP 09 není pravicová strana, je to spíš taková sociální demokracie pro bohaté lidi – minimálně vedoucí představitelé. Já pravici beru maličko jinak, ale tím teď nemyslím spolupráci konkrétních stran, ale celého toho hnutí nebo názorů,“ uvedl. Na to, že se TOP 09 nedostane do parlamentu, by si prý i vsadil.

Tak jako tak vidí Klaus velký potenciál v naštvanosti lidí, kteří si přejí změnu. „Řadě občanů se nelíbí, jak se premiér Bohuslav Sobotka staví k uprchlické krizi. A tady cítí syn exprezidenta šanci. „Mám pocit, že třeba z migrační krize, nyní velkého tématu, ODS vytěžila relativně málo. Polovina lidí to vnímá tak, že je pomalu stejná jak TOP 09 nebo ČSSD. Když vidíte, že strany, které jiné téma než migraci nemají, lezou v úhrnu k deseti procentům, je to logické,“ vyjádřil svůj názor. Nechce ODS přirovnávat k okamurovcům, ale na razanci by prý měla přidat. „Ale svoje názory má prezentovat rázněji a nebát se politické korektnosti, což lidi vnímají a myslím, že se je nepodařilo přesvědčit, že ODS hájí národní zájmy.

„Šáša Pospíšil“

Nakonec Klaus účtoval s europoslancem Jiřím Pospíšilem, toho času europoslancem za TOP 09. Tento populární politik prý táhl stranu doleva a podílel se na pádu ODS. „Byl to jeden ze symbolů úpadku ODS. Strany, která přestala hájit hodnoty, na nichž byla založena. Když to bude strana, která bude jen zastupovat novodobou levici s pláštíkem středového šáši, voliči nejsou hloupí a dají vám to v mnoha procentech sežrat,“ uzavřel Klaus mladší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…