Klaus nejen o vstupu do EU: Naše výrobky byly blokovány. Západ se propadá, Východ roste

19.08.2013 8:39

Exprezident Václav Klaus dnes v Makedonii přednese v rámci letní školy pro studenty svou přednášku o současné politické situaci v rámci Evropské unie. Text přednášky má k dispozici on-line deník Týden.cz. Klaus v něm hovoří o tom, z čeho pramení deziluze ve společnosti, a proč byl vstup do EU v mnoha ohledech nevýhodný.

Klaus nejen o vstupu do EU: Naše výrobky byly blokovány. Západ se propadá, Východ roste
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Dne s Vysokou školou ekonomickou vystoupil bývalý prezident Václav Klaus s přednáškou s názvem Úvaha o stavu českého ekonomického školství a české ekonomiky

Klaus se v přednášce zamýšlí nad současným stavem společnosti i ekonomiky. Po revoluci 1989 prý byli lidé v otázkách budoucnosti optimističtější, než jsou dnes. "Naše svoboda, naše demokracie, naše trhy a jejich efektivita, naše prosperita a náš způsob života jsou na mnohem lepší úrovni než v komunistické minulosti, ale liší se od představy, ve kterou jsme doufali v momentě pádu komunismu," domnívá se Klaus.

Se společenskou deziluzí podle něj mohou mít souvislost především čtyři témata, která v rámci přednášky představuje.

Nepřiměřená očekávání po změně režimu

Klaus konstatuje, že nový systém nelze vnutit, musí se na něm pracovat, je to pouze otevření možnosti, je na lidech, jestli ji využijí. Konec komunismu zkrátka neznamenal automaticky svobodu, demokracii, efektivitu a prosperitu, nic takového se nestalo, jak někteří lidé optimisticky očekávali.

Transformační proces

Všechny postkomunistické země zahájily transformační proces. Jeho rychlost i struktura se mezi zeměmi lišily. V některých proběhl poměrně rychle a náklady byly relativně nízké, v České republice prý dokonce nejnižší. "V každém případě hrály kvalita a průběh transformačního procesu i důslednost v jeho prosazování obrovskou roli. Při jeho chybách byly vyvolány problémy, které mají důsledky až do současnosti," podotýká Klaus ve své přednášce.

Vztah k EU

Klaus je přesvědčen, že cena za vstup do Evropské unie byla obrovská. "Navzdory všem krásným slovům, navzdory udělování spousty - doufejme - dobře míněných, ale prázdných rad, navzdory dávání nám skrovných, a tudíž prakticky irelevantních finančních příspěvků, nám západní Evropa v této chvíli nijak vážně nepomohla," tvrdí.

Podle něj byl vstup do integrované Evropy pro postkomunistické země v lecčems krokem zpět a v mnoha ohledech byl proto nevýhodný. "Zejména na počátku byly pro nás v řadě zvlášť citlivých komodit západoevropské trhy nemilosrdně blokovány. Bývali jsme obviňováni z cenového dumpingu, ale politici v západní Evropě nechtěli vidět, že jsme měli díky své tehdejší nižší ekonomické vyspělosti nižší mzdy a tím i nižší náklady. Také jsme byli nuceni - a to velmi předčasně - přijímat různé typy evropských sociálních, pracovních, environmentálních, zdravotních, bezpečnostních a dalších standardů, které nejsou ekonomicky neutrální a které měly přijít na řadu až po dosažení určité úrovně hospodářského vývoje, ne dříve," pokračuje bývalý prezident.

Podle něj evropský ekonomický a sociální systém, tedy nadměrně regulovaná ekonomika, zatížená obrovským břemenem sociálních a environmentálních podmínek, působící v atmosféře paternalistického sociálního státu, neumožňuje hospodářský růst, což země střední, východní a jižní Evropy potřebují.

Stagnace Západu

Posledním tématem, které souvisí s deziluzí ve společnosti, je podle Klause to, jak se radikálně mění vztahy a síly mezi Západem a Východem. "Jsme svědky stagnace Západu, postupného opouštění tradičních západních hodnot a tradic, destruktivní desorientace našeho životního stylu a návyků, negativního vlivu  multikulturalismu, human-rightismu, politické korektnosti a dalších podobných 'ismů'. Na druhé straně vidíme rychlý růst a rozvoj na Východě, zejména v tzv. BRIC zemích, které bychom neměli podceňovat," upozorňuje exprezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…