Klaus o Sobotkově vládě: Něco tak zbabělého, falešného, trapného...

30.04.2014 11:01

Bývalý prezident Václav Klaus poskytl magazínu Ekonom obsáhlý rozhovor o současném dění v Evropské unii, na Ukrajině a v Rusku, a dokonce i v Číně. Prezentoval svůj návrh evropského uspořádání a varoval, že hysterie kolem dění na Ukrajině vede k tomu, že je postupně připravováno další evropské „utažení šroubů“.

Klaus o Sobotkově vládě: Něco tak zbabělého, falešného, trapného...
Foto: VŠO
Popisek: Václav Klaus na Vysoké škole obchodní v Praze

Anketa

Kdo by měl odstoupit z vlády?

4%
31%
34%
7%
1%
hlasovalo: 31101 lidí

Hned na úvod rozhovoru Václav Klaus vysvětlil, jak je to s jeho kritikou Evropské unie. „Nekritizuji Evropu, to mě vždy velice zabolí, když něco takového slyším. Evropa je geografická, civilizační a kulturní entita a tu bych si kritizovat nedovolil,“ ujišťuje. Předmětem kritiky je pouze instituce nazývaná Evropská unie.

Sám má prý vizi, jak by taková „Evropská unie“ měla nejlépe fungovat. „Mělo by jít o liberální uskupení, a to po všech stránkách. V žádném případě by neměla likvidovat základní entitu, která náš kontinent charakterizuje už několik století, tedy národní stát či stát vzniklý kolem jednoho národa. Evropa by měla zůstat místem, kde dominuje demokracie a politika a ne postdemokracie a postpolitika,“ myslí si.

Nedělá si však iluze, že by se něco takového mohlo povést transformací ze současného modelu. Navíc si podle něj ještě lidé tragiku evropského modelu v plném rozsahu neuvědomili. „Pokud ještě stále mají na to, aby mohli jezdit na Kanárské ostrovy a na Mallorcu, tak žádná změna nenastane,“ obává se.

V Evropě už podle něj existují politici, kteří si tyto věci uvědomují. Například v Anglii Nigel Farage, na Slovensku Richard Sulík, nebo v Německu strana Alternativa pro Německo. Na dotaz novináře pak zařadil do této skupiny i francouzskou političku Marine Le Pen. „O nuancích jejích názorů toho moc nevím, ale zdá se mi, že je trošku nespravedlivě ztotožňována s dědictvím svého otce. Na první pohled je jasné, že to není totéž,“ myslí si.

Poté Klaus odmítl přiznat Evropské unii i nejčastěji zdůrazňovanou devízu, že přinesla do Evropy po dvou válkách mír. Podle Klause je současné mírové uspořádání důsledkem děsivého dopadu dvou světových válek. Unie sama o sobě je podle něj dost konfrontační. „Margaret Thatcher měla pravdu, když odmítala maastrichtskou dohodu slovy, že teprve ta vyvolá války v Evropě,“ připomněl britskou expremiérku. Žijeme prý ve světě plném intervencí, které jen naštěstí nemají vojenskou, ale ekonomickou podobu.

Pak debata přešla na současné dění na Ukrajině a redaktor se pokusil Klausovi podsunout, že se staví na stranu Ruska. „Taková slova považuji téměř za osobní urážku a prosím, aby se už neopakovala,“ ohradil se exprezident. Prý pouze vyslovil domněnku, že ani Rusko se ze současné situace na Ukrajině nemůže radovat, jak se snaží někteří lidé tvrdit. To by prý museli být blázni.

Věc má podle něj navíc zásadní dopady na Evropu, kde v uměle vyvolaném strachu neobyčejně zesílily snahy o další posílení integrace. „To je hrozný výsledek, který nás povede do budoucnosti, jež se bude v mnohém blížit naší nešťastné minulosti. To nám byl opravdu čert dlužen,“ říká k tomu exprezident.

Klaus je také velmi zklamán způsobem, jakým se k evropské politice staví současná vláda. „Naprosto nechápu absenci lidského uvažování dnešní vlády a do jisté míry i dnešního prezidenta a Parlamentu,“ říká Klaus. Podle něj se jen dětinsky předvádějí, že jsou lepší Evropané než jejich předchůdci. „Je to lidsky něco tak zbabělého, trapného a falešného, že se s tím v žádném případě nemůžu smířit,“ dodal Klaus.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…