Klaus označil úvahy o sociální těžbě na Dole Paskov za nesmysl

19.09.2013 19:28

Exprezident Václav Klaus pochválil postoj vlády Jiřího Rusnoka k situaci v OKD. Rusnok po středečním jednání kabinetu řekl, že vláda nebude hradit žádné dluhy vlastníků a nebude kupovat ani OKD, ani Důl Paskov, byť by stál jen jednu korunu. Klaus dnes před novináři označil za nesmysl úvahy o sociální, tedy dotované těžbě uhlí.

Klaus označil úvahy o sociální těžbě na Dole Paskov za nesmysl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

"Sociální těžba je nesmysl, to ať všichni zapomenou," uvedl Klaus, podle kterého dočasná Rusnokova vláda zareagovala velmi rozumně. Ve světě se podle exprezidenta děje v energetice mnoho věcí a není možné se domnívat, že bude v Česku donekonečna pokračovat taková těžba uhlí jako v minulých desetiletích. Klaus ale také podotkl, že nehájí chování majitelů dolů. "Ale to už je jiná debata," dodal.

Společnost NWR, která stoprocentně vlastní OKD, v úterý oznámila, že Důl Paskov uzavře, protože ve střednědobém výhledu zřejmě nebude konkurenceschopný. Představitelé OKD uvedli, že pokud společnost ponese související náklady sama, zavře důl ke konci příštího roku. Pokud by těžbu dotoval stát, a v této souvislosti se hovořilo o intervenci ve výši čtyř až šesti miliard korun, mohl by prý důl fungovat do roku 2018.

Na Dole Paskov nyní pracuje téměř 3000 lidí, z toho je zhruba 2500 vlastních zaměstnanců OKD a přes 400 pracovníků dodavatelských firem. Společnost NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, ve které má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…