Klaus po volebním výprasku: Mezi mnou a Bobošíkovou to bylo úplně jinak. A vím, kdo to zkazil

06.11.2013 7:36

Bývalý prezident Václav Klaus v předvolební kampani podpořil volební blok Jany Bobošíkové Hlavu vzhůru. Že se ale jeho fotka dostane na reklamní billboardy, prý netušil. S hnutím sympatizoval kvůli jeho názoru na evropskou integraci. Vytvoření širší platformy prý ale zabránilo rozhodnutí strany Svobodných se na hnutí nepodílet.

Klaus po volebním výprasku: Mezi mnou a Bobošíkovou to bylo úplně jinak. A vím, kdo to zkazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Václav Klaus v rozhovoru pro časopis studentů Vysoké školy ekonomické v Praze iList vysvětlil, jak je to s jeho podporou volebního bloku Hlavu vzhůru Jany Bobošíkové. Média to podle něj posunula úplně někam jinam.

Prvním momentem, proč Klaus hnutí podpořil, je, že v jisté chvíli začal lámat hůl nad ODS. Druhým pak jeho postoj k Evropské unii, oceňuje v tomto smyslu "neohroženou pozici Jany Bobošíkové vůči EU", protože všichni ostatní to prý jen "šolíchali". Při nečekaném krachu vlády se prý v jeden moment zdálo nadějné, že by se do politiky vrátil, rychlost voleb a krátká doba exprezidentu ale přišly neúnosné na to, aby se zapojil.

"Oni pak byli moc zklamáni, takže jsem řekl: 'Já sice do toho s vámi v žádném případě nejdu a důvody jsem vysvětlil, ale podporu vám vyjádřím.'  Že paní Bobošíková mé slovo 'vyjádřím podporu' přetaví v to, aby se má fotka dostala v celé naší republice na billboardy, jsem netušil," připouští Klaus.

K programu hnutí prý osobně nijak nepřispěl. Na začátku to vypadalo, že dojde k vytvoření široké fronty lidí, kteří mají pocit, že je Česká republika na rozcestí a že se s tím musí něco zásadního udělat.

"Abych to specifikoval, myslím, že největší úder tomu dalo jedno seskupení, jedna malá strana, která je nám jinak názorově velmi blízká, ale která se v žádném případě připojit nechtěla. Byla to Strana svobodných občanů Petra Macha. To, že se Petr Mach se svou stranou nebyl ochoten přidat, byla zásadní trhlina v pokusu takovéto širší seskupení udělat," řekl Klaus iListu.

Evropská integrace je založena na omylech

Klaus je známý svými výpady proti Evropské unii a prosazuje, aby Česká republika z tohoto uskupení odešla. Dnešní forma integrace je podle něj založena na dvou omylech. "Prvním omylem je naivní představa o úžasných přínosech teritoriální integrace v ekonomickém slova smyslu, představa, že rozsah sám o sobě přináší obrovské výhody, aniž by se vzaly v úvahu i náklady tohoto procesu. To je primárně ekonomický důvod," popisuje Klaus.

"A druhá větev mé kritiky je to, že při této formě evropské integrace byl hluboce podceněn nedemokratický charakter tohoto unifikačního a centralizačního procesu. Čili mně vadí jak převládající ekonomicko-sociální model v Evropě, tak integrační model, který působí v oblasti politiky, demokracie, resp. absence demokracie," dodává bývalá hlava státu.

Lidé sice po pádu komunismu hlásali "Zpět do Evropy", podle Klause tím ale bylo myšleno být opět normálním evropským státem. "To byl opravdový pocit lidí v této zemi. A já jsem byl první, který na počátku devadesátých let říkal – a nikdo to v politické sféře a veřejném prostoru neslyšel, že zpět do Evropy je něco jiného než avanti, tedy kupředu do Evropské unie," upozorňuje bývalý prezident. Nicméně podle něj v té době nebyla varianta říct, že je jiná cesta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…