Klaus prý zastupuje ideologický směr s voličským potenciálem do 10 procent

22.09.2013 6:51

Václav Klaus v současnosti zastupuje ideologický směr, který nemá sílu stát se hlavní integrační silou pravicového spektra. Tvrdí to server Česká pozice.cz a všímá si situace v ODS. V článku je vysloven názor, že straně k získání voličů a sjednocení proudů chybí vůdce.

Klaus prý zastupuje ideologický směr s voličským potenciálem do 10 procent
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hostem pořadu Partie byl bývalý prezident Václav Klaus

„Hlavním problémem ODS jako strany donedávna integrující českou pravici není ideologický směr, ale chybějící charismatický pozitivní lídr, který dokáže stranu vnitřně sjednotit a s nímž by se následně mohli středopraví voliči identifikovat,“ tak píše o problému pravice server Českápozice.cz.

Václav Klaus se prý nyní už nachází blízko role autoritativního vůdce. „V této fázi se již autoritativnímu charakteru své role nebezpečně blíží, neboť pro jeho stoupence není až tolik podstatné, co říká Klaus, ale že to říká právě Klaus. On je `garantem`, `zárukou`, ať už čehokoliv, kvůli němu vystupují lidé ze strany, aby ho následovali `v jakémkoliv projektu`, i když jejich vůdce žádný v podstatě ještě ani nevytvořil,“ píše se v textu.

Vůdce je nutný

Přesto server popisuje důvody, proč je třeba hledat vůdce i přes zdiskreditování této role v celém dvacátém století. Potřeba vůdců prý není ničím skandálním a je stará jako lidstvo samo. Server Českápozice.cz uvádí, že je nutná. „Potřeba vůdců není sama o sobě ničím skandálním. Je stará jako lidstvo samo. Je nutná. Vypovídá o složitosti světa kolem nás, o potřebě jej uchopit, zjednodušit do základních axiomů; vůdce je zhmotnělým symbolem tohoto zjednodušení.“ Otázkou tak prý není, zda lídři ano, či ne, ale charakter vůdcovských rolí.

Proč ne Václav Klaus

Podle názoru autora článku ODS potřebuje pro své znovuzrození charismatického vůdce. Server Českápozice.cz pak uvádí důvody, proč jím prý nemůže být Václav Klaus.

„Klaus ze své strany vystoupil a rozešel se s ní ideologicky tím, že se sám odklonil od středopravé proevropské politiky, kterou ODS pod jeho vedením zastávala. Jeho příklon k radikální národovecké protievropské doktríně by prý nyní stranu spíše rozštěpil.

V současnosti prý Klaus zastupuje ideologický směr, jenž má sice voličský potenciál pět až deset procent, avšak nehodí se prý pro masovou středopravicovou stranu v evropském regionu s ambicemi oslovit okolo 30 procent voličů a tím se stát hlavní integrační silou pravicového spektra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…