Klaus prý zvažuje angažmá v europarlamentu, uvádí deník

30.01.2013 8:18

Senátor Jaroslav Kubera (ODS) je přesvědčen, že Klausův hlas v EU potřebujeme. První místopředseda strany Martin Kuba se domnívá, že by Klausovy názory v Bruselu mohly působit jako inspirativní. Tajemník dosluhujícího prezidenta Ladislav Jakl ale tvrdí, že o možném příchodu Klause do Bruselu nic neví. Je také možné, že se vrátí do řad ODS nebo spojí síly se svým nástupcem Milošem Zemanem (SPOZ).

Klaus prý zvažuje angažmá v europarlamentu, uvádí deník
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus pronesl poslední novoroční projev ve svém funkčním období

Prezident Václav Klaus za pár týdnů skončí v nejvyšší české politické funkci a nabízí se otázka, čemu se bude věnovat dál. Jednou z možností je i to, že by zamířil do Bruselu, například jako řadový europoslanec. V ODS zaznívají hlasy, že by nebylo špatné, kdyby Klausovy názory na EU zaznívaly přímo v Bruselu. Zprávu přinášejí středeční Lidové noviny.  

Brusel, ODS nebo Zeman?

„Rozumím tomu, že pokud by jeho hlas zněl v Evropě, byl by pro řadu lidí inspirativním. Vnímám ho jako člověka s racionálním a konzistentním pohledem na EU,“ prohlašuje první místopředseda ODS Kuba. Poslanec Boris Šťastný (ODS), který je považován za jednoho ze zákonodárců blízkých Klausovi, potvrdil, že podobné úvahy zaslechl. „Dokonce si dovedu představit, že by takový člověk mohl kandidovat na evropského prezidenta.“ říká Šťastný. Evropského prezidenta ale nebudou vybírat čeští občané. Tato úloha připadá na evropské politiky. Tajemník odcházejícího prezidenta Ladislav Jakl ale o možném odchodu Klause do Bruselu nic neslyšel.

Klaus by po odchodu z Hradu mohl buď založit vlastní euroskeptickou stranu a s ní do europarlamentu proniknout v roce 2014, nebo by se mohl vrátit do ODS a pomoci jí jako otec - zakladatel k opětovnému vzestupu. Nabízí se však ještě jedna varianta. Budoucí prezident Miloš Zeman může využít až krajního výkladu ústavy a může odvolat premiéra. Pokud k tomu dojde, může poté premiérem jmenovat kohokoli uzná za vhodné, tedy i Klause.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…