Klaus půjde k soudu. A uvidí se tam s "atentátníkem" Vondroušem

26.04.2013 16:56

Bývalý prezident Václav Klaus se nejspíš ocitne před soudem. Má svědčit v případu Pavla Vondrouše, který minulý rok v září v Chrastavě na tehdejší hlavu státu sedmkrát vystřelil z kuličkové pistole. Okresní soud v Liberci nařídil hlavní líčení na 6. června. Vondrouš by mohl dostat trest od šesti měsíců do šesti let ve vězení.

Klaus půjde k soudu. A uvidí se tam s "atentátníkem" Vondroušem
Foto: hns
Popisek: Prezident Klaus a útočník Vondrouš, ilustrační koláž

Státní zástupce klade v obžalobě Vondroušovi za vinu, že na Klause sedmkrát vystřelil ze vzdálenosti méně než jednoho metru, přičemž nejméně čtyři rány zasáhly pravou paži prezidenta. Klaus podle žalobce utrpěl zhmožděniny kůže s mírným otokem a bolestivostí. K hlavnímu líčení předvolal mimo jiné Klause a muže z prezidentovy ochranky. Podle Vondroušova advokáta Jiřího Vyvadila je téměř jisté, že soud na návrh obžaloby Klause skutečně předvolá. 

Airsoftová pistole není smrtící zbraň. Střelba z ní je hra

Vyvadil s tvrzením žalobce nesouhlasí a například namítá, že airsoftová pistole, kterou Vondrouš použil, není smrtící zbraň. "Je běžnou výbavou pro sportovce - fanoušky, kteří se jejím prostřednictvím odreagovávají: Střílejí na sebe a hlásí zásahy. Je určena pro střelbu na osoby a jde o hru," dodal advokát.

Státní zástupce ale Vondroušův čin nedávno překvalifikoval z výtržnictví na násilí proti úřední osobě. Za to by mohl šestadvacetiletý dělník dostat až šest let vězení.

Vondrouš upozornil na to, že politici nenaslouchají lidem

Státní zástupce podal obžalobu v polovině dubna. Šestadvacetiletý muž vystřelil na prezidenta loni v září při otevírání nového mostu v Chrastavě. Prezident procházel davem lidí, v němž na něj čekal Vondrouš oblečený v maskáčích. Z bezprostřední blízkosti na Klause vypálil sedm plastových kuliček. Poté odešel, aniž by ho ochranka zastavila. Zadržela ho až policie za několik desítek minut. Čin měl upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem.

Kvůli střelbě na prezidenta v Chrastavě rezignoval ředitel hradní ochranky Jiří Sklenka a krajský státní zástupce začal dva členy policejní ochranné služby stíhat za porušení povinnosti strážní služby. Klaus jejich stíhání zastavil.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …