Klaus radí ODS: zbavte se havlismu

28.10.2013 19:00

Václav Klaus, dlouholetý předseda a otec zakladatel ODS, ve svém komentáři k volební porážce občasnkých demokratů ostře kritizoval její „zjednodušený antikomunistmus“ a ztrátu liberálně-konzervativních postojů. Stejně tak vyčítá své bývalé straně indoktrinaci havlismem. Komentář zveřejnil na svých stránkách na státní svátek, dva dny po volbách, ve kterých utrpěla právě ODS nejhorší debakl ve svých dějinách.

Klaus radí ODS: zbavte se havlismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

Václav Klaus se domnívá, že volební neúspěch sice povede k volání po personálních i programových změnách ve straně, avšak podle něj to nepostačuje. Podle něj jde o více. „Jde o to, jestli tato strana pochopí historickou úlohu, se kterou byla od svého zrodu spojena a kterou není nikdo jiný schopen uskutečnit,“ píše někdejší stranický předseda. A upřesňuje: „Touto úlohou bylo v naší zemi obhájit onu unikátní kombinaci ekonomického liberalismu a všeobecného konzervatismu založeného na víře ve věcnou platnost základních hodnot, tradic a institucí, na nichž byla založena evropská (či euroamerická) civilizace.“

Porážka ve volbách v této souvislosti podle Václava Klause nebyla náhodná. „Sázka na zjednodušený antikomunismus (nejvíce ztělesňovaný M. Němcovou, P. Sobotkou a M. Bendou) je naprostým omylem. To není žádný autentický liberálně-konzervativní postoj, to je zbavování se těžké práce svůj pozitivní ideový postoj v každodenní politické realitě znovuvytvářet. Proto jejich prázdné deklarace nikoho neoslovují,“ píše ve svém komentáři.

Dvě velká zakolísání - podnikatelé a havlismus na místo občanů

Podle bývalého předsedy strany Václava Klause „ODS prožila dvě velká ideová zakolísání (a několik politických).“

„První zakolísání začínalo v druhé polovině 90. let, kdy do ODS vstoupila silná skupina lidí ze světa byznysu a podnikání, kteří v ODS viděli jediného důsledného obhájce jejich zájmů,“ píše Václav Klaus. Druhé zmíněné zakolísání již bylo v poklausovské době. „Druhé zakolísání přišlo po mém odchodu z funkce předsedy ODS stále větším přejímáním ideologie havlismu, což bylo velmi silně spojeno se snahou uspět v médiích, s riskantní koalicí s výslovně havlistickými seskupeními TOP09 a se Stranou zelených a v neposlední řadě i s osobním přátelstvím lídrů ODS s lídry – v roce 2009 téměř babišovsky vytvořené – nové Kalouskovy strany,“ píše někdejší prezident.

Jak připomíná deník iDnes, není to poprvé, co ODS čelí důrazné kritice svého někdejšího předsedy. Před volbami ji dokonce doporučil nevolit, když se přiklonil k bloku Hlavu vzhůru! jenž však propadl. Občanští demokraté se proti Klausovým slovům ohrazovali, připomíná deník.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…