Klaus se možná zapíše do slovníku. S homosexualismem

10.08.2011 14:54

Václav Klaus podle některých jazykovědců obohatí slovníky o nový výraz. Sám je proslulý častým používáním tzv. „ismů“, tentokrát jde o homosexualismus. Zda se stane oficiálně zaneseným slovem, ale není jasné.

Klaus se možná zapíše do slovníku. S homosexualismem

"Pokládám to za dobrý pokus o významové odstínění homosexuality jako vlastnosti a homosexualismu jako myšlenkového směru," řekla pro iDNES.cz jazykovědkyně Olga Martinová, která je i vedoucí slovníku neologismů Nová slova v češtině.

Použitím slova homosexualismus dostal prezident Václav Klaus do podvědomí svých občanů novotvar, který se může začít běžně používat. Podobně jako příponou -ismus se dá vytvářet zcela nová slova pomocí předpony ne-, například nevíra, jak vysvětluje bohemistka. I taková tvorba nových slov není prezidentovi cizí.

SLEDUJEME téma HÁJEK A HOMOSEXUÁLOVÉ

"Před několika dny jsem na univerzitě v Melbourne vystoupil se svým projevem o ohroženích svobody ve 21. století a ve svém projevu jsem mimo jiné řekl: „We may respect homosexuality, but not homosexualism" (respektujme homosexualitu, nikoli homosexualismus). Za tímto svým tvrzením si stojím, aniž bych tušil, že ho budu tak brzy obhajovat. Pražská ´Prague Pride´ není projevem homosexuality, ale homosexualismu, kterého se - stejně jako řady dalších módních „ismů" - velmi obávám," použil slovo homosexualismus Klaus poprvé ve spojení s festivalem Prague Pride, když se zastával svého vicekancléře Petra Hájka.

Související:
Cizí státy se nemají plést do našich věcí, souhlasí politici s Klausem
Klaus: V mých názorech týkajících se pochodu gayů mě podpořil arcibiskup Duka

Není ovšem jisté, že homosexualismus bude mít v Česku dlouhého trvání. "Pokud slovo použije veřejně uznávaná osoba, je to rozhodně ve prospěch jeho užívání. Navíc pokud se slovo neustále omílá ve sdělovacích prostředcích, tak má mnohem větší šanci proniknout a udržet se," namítá jazykovědkyně Markéta Pravdová.

Klaus již v minulosti zavedl například slova havlismus. "Je to jiné a zcela odlišné vnímání světa, které nedokáži lépe pojmenovat. Ale je to neutrální analytický výraz. Mě by klausismus nevadil," vysvětloval smysl pojmu v roce 2009.

Čtěte více:

  • Nakládačka za gaye. Čtěte, co si ODS myslí o svém primátorovi
  • Bátora napsal Eisenovi. Nesouhlasí s jeho podporou pochodu gayů
  • Gayové ničí důkazy. V Praze chtěli chodit nazí a leštit si hýždě 
  • Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

    reklama

    autor: pan

    migrační pakt

    Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

    Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


    Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

    Další články z rubriky

    Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

    11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

    Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…