Klaus st.: Pomoc Africe je vyhazování peněz. Zavřít hranice. Smiřme se s Ruskem

15.04.2019 12:25

Na webu klaus.cz byl zveřejněn rozhovor, který pro italský deník Il Messaggero poskytl Václav Klaus starší. Věnuje se v něm Evropské unii, Salviniho předvolební koalici i vztahům s Ruskem. „Jsme si vědomi významných změn, ke kterým v Rusku po pádu komunismu došlo. Měli bychom je uznat a respektovat. Nejsou dostatečné, ale nejsou ani přehlíženíhodné. Jsem přesvědčen, že je rozumné Rusko uznat jako zemi se svými vlastními zájmy a ambicemi,“ řekl bývalý prezident. A odsoudil plány francouzského prezidenta Macrona pro EU.

Klaus st.: Pomoc Africe je vyhazování peněz. Zavřít hranice. Smiřme se s Ruskem
Foto: Daniela Černá
Popisek: Václav Klaus

Jedna z prvních otázek směřujících na bývalého prezidenta a premiéra byla, jaký očekává výsledek voleb do Evropského parlamentu. Klaus řekl, že nesdílí optimismus jiných kritiků EU. Strany kritické k EU budou dle něho mít lepší výsledek než předtím, ale strany „euronaivní“ zůstanou bohužel silnější. S tím také souvisela další otázka, zda po volbách dojde ke zrodu „Evropy národů“. I zde je Klaus skeptický a říká, že nějaký velký průlom neočekává a ani nové poměry v Evropském parlamentu prý nemohou zajistit výrazný posun. Nicméně by se dle jeho názoru měly eurovolby použít k diskusi o evropských problémech, protože jen změna myšlení v hlavách občanů povede směrem k „Evropě národů“.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby Zeman v přítomnosti Čaputové kouřil?

21%
79%
hlasovalo: 6840 lidí

Reportér se Klause ptal i na jeho názor na „mezinárodní pravicově-populistický“ projekt Mattea Salviniho. Bývalý prezident odvětil, že není expertem na Itálii, ale Salviniho by neoznačil za pravicového populistu. Zalitoval, že se se Salvinim ještě nesetkal. „Je to člověk, který chce bránit Itálii jako národ, jako území a jako kulturu. To jde samozřejmě proti mentalitě EU, kterou před několika dny velmi jasně vyjádřil francouzský prezident Macron,“ prohlásil bývalý prezident. Macronův manifest považuje za nebezpečný, a pokud by došlo k jeho naplnění, znamenalo by to podle něj, že se EU zvrhne v ještě antidemokratičtější, regulovanější, byrokratičtější a pokrokářštější obludu. Takže snahy francouzského prezidenta prý není radno podceňovat.

„Jaké tři věci byste změnil v Evropské unii?“ zněla další otázka. Ale zde se Klaus ohradil, že nejsou jen tři věci, které je v EU nutné změnit. „Na legislativní úrovni bychom se měli vrátit před Maastrichtskou smlouvu, a samozřejmě se taktéž zbavit Lisabonské. Měli bychom od základů změnit dva nejdůležitější ‚sjednocovací‘ cíle poslední doby – Schengen a euro. Měli bychom zastavit masovou migraci. A měli bychom vrátit rozhodovací pravomoci zpátky národním státům,“ navrhl Klaus oblasti, ve kterých by se měla odehrát změna. Na toto téma směřovala i další otázka, zda má Itálie Evropskou unii opustit a zda je euro překážkou růstu ekonomiky. Dle Klause by se země jako Itálie ve spolupráci s Českem měly snažit změnit model evropské integrace, a pokud tyto snahy selžou, tak je možnost vystoupení z Unie na stole. A euro je podle něj špatný ekonomický experiment, který Itálii přivedl ke dvěma desetiletím stagnace a hospodářského úpadku.

Reportér se také zeptal na vztahy EU a Ruska a zmínil, že italské vládě jsou vazby na Rusko vyčítány. „Pod vládou sovětské říše jsme trpěli po desetiletí. Proto jsme tak citliví na Rusko, možná až přecitlivělí. Nicméně, jsme si vědomi významných změn, ke kterým v Rusku po pádu komunismu došlo. Měli bychom je uznat a respektovat. Nejsou dostatečné, ale nejsou ani přehlíženíhodné. Jsem přesvědčen, že je rozumné Rusko uznat jako zemi se svými vlastními zájmy a ambicemi. Itálie toto činí více než některé ostatní evropské země. Nekritizuji to. Neměli bychom se nechat zaslepit Krymem,“ vyjádřil se bývalý prezident. Reportér se pak zeptal na další země jako Čína a Indie. I z těch by se podle Klause měli stát normální partneři. „Nezačínejme další studenou válku. Deptá mě, že vidím, jak se znovu šíří mentalita studené války. Byli jsme oběti studené války, něco o tom víme,“ dodal.

Došlo i na nápady s rozdělováním uprchlíků, které Klaus odsoudil jako pokus o etnickou revizi našeho kontinentu a postupnou erozi víceméně homogenních evropských národů. Dodal, že evropské proimigrační elity zneužívají utrpení zemí na hranicích Evropy k tomu, aby redistribuci prosadily. Jedná se podle něj o sociální inženýrství v nejčistší formě, se kterým už mají země Visegrádské čtyřky své tragické zkušenosti a mezi nimi a Itálií by nemělo docházet k neshodám: „Naším společným nepřítelem nejsou migranti, ale evropské elity, které otevřely dveře masové migraci.“

Reportér se dále zeptal, co by se mělo dělat pro podporu afrických států. Podle Klause se rozvojová pomoc neosvědčila, protože pomáhá úředníkům a zkorumpovaným vládám, ale ne lidem. „Je to většinou plýtvání penězi,“ říká. A dodává, že pokud by EU chtěla pomoci Africe, tak by měla přestat s protekcionismem a vpustit africké výrobky na evropský trh.

Celý rozhovor ZDE

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…