Klaus u Duky: Když jdou v čele Prague Pride velvyslanci některých zemí, je to...

01.01.2015 18:59

O tom, jakých bylo posledních 25 let, které uplynuly od změny režimu, o svobodě nebo o krizi rodiny diskutovali spolu na Nový rok na druhém programu České televize kardinál Dominik Duka a bývalý prezident Václav Klaus. Ten zejména v debatě o krizi rodiny zastával, pro někoho možná poněkud překvapivě, výrazně konzervativnější postoje než sám kardinál.

Klaus u Duky: Když jdou v čele Prague Pride velvyslanci některých zemí, je to...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kardinál Dominik Duka

Klaus poukázal na to, že v novodobé historii jsme zažili nejdelší klidné období bez nějakého zlomu, bez nějaké revoluce. A připomenul, že první republika, na kterou se hodně vzpomíná, tolik času na svůj vývoj jako my neměla.

Život ve svobodě znamená i větší kreativitu

Duka označil právě uplynulé čtvrtstoletí za dobu dobrodružnou, někdy velmi uspěchanou. Celkově se toho ale povedlo více, než nepovedlo. Podle jeho názoru život ve svobodě znamená nejen větší odpovědnost, ale i větší kreativitu.

Klaus naznačil, že řada lidí chtěla 17. listopadu spíše jen prosperitu a volnost. „To není to samé co svoboda. To v 17. listopadu zakotveno nebylo,“ poznamenal Klaus dovětkem, že část lidí si zřejmě myslela, že „bude něco padat z nebe“.

Kardinál podlehl vábení reklamy

Duka přiznal, že jednou podlehl billboardům jednoho mobilního operátora, který vyzýval „nevaž se, odvaž se“ a pak měl tak velký účet za telefon, že jej raději doplácel z vlastních prostředků.

Naprostou svobodu má jen Bůh. Ale...

Zdůraznil, že jsou některé principy, které jsou dané a o kterých nelze v parlamentu hlasovat. Například nelze hlasováním rozhodnout o tom, do jaké míry bude platit zákon gravitace, nebo nelze hlasovat o tom, zda můžeme zabít či ne. Podle Duky naprostou svobodu má jen Bůh, ale ani ten prý nemůže dělat hlouposti.

Za veto Klausovi děkoval církevní hodnostář. A Klaus jej zpražil

Klaus vyzdvihl důležitost církve, která podle něj ukazuje, že existuje nějaký řád, jejž je třeba respektovat. Zmínil při této příležitosti, že ještě ve funkci prezidenta vetoval zákon o registrovaném partnerství. Jeden z církevních představitelů mu pak prý za to děkoval a ocenil Klausovu odvahu. „Já mu na to řekl, vy byste se měli o to více prát,“ uvedl Klaus.

Duka k tomu podotkl, že na světě neexistuje žádná kultura, která by počítala s tím, že rodinu tvoří dva muži. A nepřímo varoval před tím, aby v rodinách tvořených dvěma muži či dvěma ženami byly vychovávány děti, protože děti prý rodičovské role „okoukávají“.

Exprezident: V církvi se nemá co vést debata o rodině

Klaus vyjádřil znepokojení nad tím, že se v církvi vede o rodině debata. „To se nemá co vést taková debata. Se znepokojením se dívám na moderní trendy v církvi, to mne zneklidňuje,“ poznamenal. Duka vysvětlil, že debata je spíše o tom, z čeho se velká krize rodiny zrodila. „Nesprávné pojetí svobody bez odpovědnosti rozbíjí rodinu,“ tvrdil Duka.

Klaus: Lekám se slov o zrodu nového světa

Když pak Duka prohlásil, že ze současného zápasu idejí a zmatků se musí zrodit nový svět, vyjádřil s tím Klaus značný nesouhlas. „Strašně se lekám slov zrod nového světa, všechny pokusy o zrod nového světa vedly k tragickým koncům,“ varoval s tím, že bychom neměli vytvářet nové světy, ale ponechat si ten starý.

V této souvislosti zopakoval své kritické výhrady k EU. „Co nás ohrožuje, je z Bruselu, to narušuje starou dobrou Evropu,“ poznamenal.

Kardinál si vypomohl příběhem z historie

Duka se snažil svůj odlišný pohled na věc vysvětlit na příběhu z historie, kdy Vandalové poté, co táhli ze střední Evropy do jižní Evropy, až vtrhli do severní Afriky a blížili se k pevnosti, v níž sídlil sv. Augustin. Lidé z jeho okolí v panice křičeli, že se blíží konec. Sv. Augustin prý prohlásil, že naopak, že jde o nový začátek - a měl pravdu, vzniklo něco nového, co převzalo z antiky vzdělanost, kulturu atd. A něco nového tak vzniká i nyní.

Duku trápí lehkovážnost, se kterou lidé vstupují do manželství

Klaus vyjádřil obavy z modernistických hlasů v katolické církvi. „Cítím jako problém, že se vyleje s vaničkou i dítě,“ neskrýval exprezident své obavy. V tomto případě s ním Duka tyto obavy nesdílí, naopak jej trápí problematika smíšených sňatků s jinými náboženskými skupinami. A také to, že se změnil pojem odpovědnosti za manželství. „Většina lidí v civilním sňatku si říká, zkusíme to, když to nevyjde, půjdeme od sebe.“

Klaus si také posteskl, že neviděl biskupy jít v čele pochodu proti Prague Pride. Duka jej ujistil, že k této akci vždy vydal prohlášení, které ukazuje postoj katolické církve. Exprezident si k akci Prague Pride neodpustil kritiku některých diplomatů: „Popuzují mě velvyslanci některých zemí, kteří jdou v čele Prague Pride, to je málem konec světa,“ posteskl si.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…