Klaus udělal z Česka kolonii. A národní banka v tom pokračuje, píše zástupce pacientů

11.12.2013 9:38

Viceprezident Svazu pacientů ČR Josef Mrázek na serveru Britské listy kritizuje exprezidenta Václava Klause i Českou národní banku. Píše o tom, že Klaus udělal z České republiky kolonii uprostřed Evropy vinou špatného vedení státu a ČNB v tom zdárně pokračuje. Diví se, že se lidé ještě nevzmohli na odpor.

Klaus udělal z Česka kolonii. A národní banka v tom pokračuje, píše zástupce pacientů
Foto: VŠO
Popisek: Václav Klaus na Vysoké škole obchodní v Praze

Josef Mrázek píše, že už v roce 1990 mělo Česko slabé vazby se západní Evropou. Přirozenou reakcí měla být orientace na domácí trh a udržení hospodářské soběstačnosti, ale místo toho prý byla vychvalována proexportní orientace a úplná otevřenost ekonomiky. Tím jsme se ale podle přispěvatele Britských listů vydali na cestu obvyklou u kolonií, kde slabá ekonomika musí strpět rozdíl mezi směnným kurzem své měny a kurzem parity kupní síly a vyrovnávat bilanci zahraničního obchodu tím, že lacino vyváží větší hodnoty, než draho dováží.

V našem případě šlo podle Mrázka o nemožnost uplatnit neupravenou produkci na západních trzích. Tím že byl zaveden přehnaně nevýhodný směnný kurz a nebyl dostatečně korigován, byly prý následky ještě horší. Tím, že koruna byla podhodnocena, otevřel se pro zahraničí prostor zmocňovat se pod cenou našeho majetku.

Je trapné označovat takové lidi za ekonomy

V roce 1996 byl tento katastrofální vývoj v plném proudu, píše Mrázek. "Kromě ztráty národního majetku skoro bez náhrady jsme během třiaadvaceti let odevzdali do ciziny jen tak navíc zhruba ještě jednu tak velkou hodnotu, jakou měl dovoz za tu dobu. V součtu obou případů šlo o objemy v řádu tisíců miliard korun, o dosud přesně nevyčíslený mnohonásobek ročního rozpočtu celé republiky. Toto je, spolu s rezignací na hospodářskou soběstačnost, příčina, proč naše republika stále zaostává za vyspělými evropskými státy," píše autor.

Mrázek dodává, že je trapné, že lidé, kteří zabránili tomu, aby Česká republika patřila na přední místo mezi evropskými státy, jsou označováni za ekonomy. Na mysli má autor především exprezidenta Václava Klause, jak napovídá už titulek článku.

Celý článek Josefa Mrázka ZDE.

Nit suchou nenechává Josef Mrázek ani na České národní bance, jmenovat její radu přitom považuje za významnou pravomoc prezidenta. "ČNB zprvu pevně držela zmíněný špatný a ještě horší kurz koruny a když později povolila jeho pohyb v nevelkém rozmezí, reagovala koruna na své předchozí úmyslné velké podhodnocení tím, že měla tendenci se zhodnocovat. K úžasu zbytku důvěřivých pozorovatelů na to ČNB reagovala intervencí s cílem oslabit korunu," píše nechápavě Mrázek.

Lidé nemají za co utrácet

Připomíná, že tato intervence nevzala v úvahu to, jak vypadá obyvatelstvo České republiky. "Je úplně scestné usuzovat, že občané budou hojně nakupovat z obavy, že ceny budou stoupat. Velká většina lidí nakupuje, co nutně potřebuje, zbytečnosti málokdo. A přibude těch, kteří nedokážou koupit ani to, co kupovali dosud. Tento stav ještě prohlubuje škodlivá restrikce," uvádí Mrázek.

Autor článku kroutí hlavou také nad tím, kolik nepravostí čeští obyvatelé snesou, aniž by se zmohli na odpor. "Občané nemohou ovlivnit rozhodování již ustavené Rady ČNB, ale mohou žádat, aby prezident nejmenoval novým členem této rady člověka, který se diskvalifikoval svým souhlasem s výše diskutovaným rozhodnutím Rady ČNB," navrhuje alespoň závěrem autor textu na serveru Britské listy Josef Mrázek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…