Klaus už byl na Hradě moc dlouho, říká exministr Blažek. A nejen to

10.01.2016 14:21

Posledním hostem nedělních Otázek Václava Moravce byl exministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Popsal stav českého vězeňství tři roky po amnestii exprezidenta Václava Klause. Prozradil také, o co se v pozici ministra staral především.

Klaus už byl na Hradě moc dlouho, říká exministr Blažek. A nejen to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Jak Blažek se tříletým odstupem hodnotí amnestii exprezidenta Klause? „Václav Klaus byl tehdy dlouho na Hradě, takže ne úplně dobře odhadl reakci z podhradí,“ poznamenal. S body, které se v amnestii ocitly až na poslední chvíli, nešlo mnoho udělat. Blažek se jako tehdejší ministr staral především o to, aby věznice neopustili pachatelé trestných činů, protože by to vyvolalo prudkou reakci veřejnosti.

Faktem podle Blažka je, že amnestie vyvolala obrovský „mediální humbuk“, který ale neodpovídal realitě. Ačkoli se tehdy hodně psalo, že amnestie může pomoci mnoha podvodníkům, v praxi se to neukázalo. V této souvislosti stojí za připomenutí, že sporné případy prověřovaly české soudy. „Amnestie nebyla tak tragická, jak někdy slyšíme,“ poznamenal.

Amnestie měla také ulevit českým věznicím, jenže po třech letech jsou zase plné. „Otázkou je, jestli je náš systém nastaven správně, když posílá tolik lidí do vězení. Myslím, že nám tu chybějí ony náramky pro domácí vězně,“ vyjádřil se Blažek. Následně si posteskl nad tím, že pouštíme vězně příliš brzy.

„Ale nemůže to být tak, že jen proto, že máme málo věznic, přestaneme trestat, to by byla špatná cesta,“ varoval. Problém je v tom, že trestní zákon řeší problémy až ex post a neřeší, že mnozí lidé se základním vzděláním nemohou najít práci, takže mnohdy začínají páchat trestnou činnost a snad doufají, že nebudou chyceni.

V obecné rovině považuje prvek udělování milostí v české ústavě za správný, neboť může napravit některé věci, na které systém spravedlnosti nemusí stačit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…