Klaus už neví, jak se zviditelnit. Nálož za přiřazení Václava Havla ke komunistům, jen senátor Doubrava pojal odpověď po svém

01.11.2014 18:27

Václav Klaus touží po pozornosti a za tímto účelem neváhá poplivat ani našeho prvního porevolučního prezidenta a obvinit jej, že byl „mentálně reformním komunistou“. Tak hodnotí politici, kteří zaslali ParlamentnímListům.cz svůj názor, ostrá slova exprezidenta o jeho předchůdci, která zazněla v sobotním tisku.

Klaus už neví, jak se zviditelnit. Nálož za přiřazení Václava Havla ke komunistům, jen senátor Doubrava pojal odpověď po svém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus po 25 letech navštívil bývalý Prognostický ústav, kde vystoupil v diskusi s názvem Ukrajina mezi Evropou a Ruskem

Anketa

Na začátku kterého roku byste se nyní chtěli octnout? V naší zemi, samozřejmě.

2%
1%
59%
2%
12%
5%
0%
0%
6%
hlasovalo: 18817 lidí

Václav Klaus poskytl MF DNES velký rozhovor, bilancující posledních 25 let naší historie, z nichž zejména první polovina byla definována potýkáním právě Klause s tehdejším prezidentem Václavem Havlem. Jeho pozdější nástupce již dříve prohlašoval, že mezi oběma byly zásadní názorové rozdíly.

Nyní uvedl (jako již vícekrát v minulosti), že Václav Havel nechtěl standardní demokratický systém a ani tržní ekonomiku, kterou posměšně nazýval „hokynářstvím“. „Ač si myslím, že z ní sám osobně velmi tyl,“ rýpl si do bývalého prezidenta.

Pak však v hodnocení jeho politických názorů zašel ještě dále: „On, ač samozřejmě nebyl komunista, mentálně v mnoha ohledech tím reformním komunistou byl,“ zařadil jej na politické mapě. Doplnil, že Havla, kterého jeho strana po celá devadesátá léta jako prezidenta oficiálně podporovala, vnímal spíše jako „nutné zlo“.

K tématu Havla a komunistů se shodou okolností před několika dny vyjádřil pro ParlamentníListy.cz Jiří Pehe, Havlův poradce v době, kdy byl prezidentem. Podle něj byl Havel vždy stoupencem liberální demokracie a „socialismus s lidskou tváří“, který se v Československu razil v roce 1968, považoval za nesmysl. „Dokonce polemizoval s Milanem Kunderou, který tvrdil, že československý socialismus s lidskou tváří je alternativou ke kapitalismu, a Havel s ním nesouhlasil,“ připomněl Pehe.

ParlamentníListy.cz nyní oslovily politiky z celého spektra, aby posoudili podobnost názorů Václava Havla s reformním komunismem.

Petr Gazdík z TOP 09 Klausovo vyjádření komentoval lakonicky: „Hodnotím to jako snahu Václava Klause přitáhnout pozornost za každou cenu,“ napsal ParlamentnímListům.cz. Obsah jeho slov prý vůbec komentovat nemíní.

Podobně k tomu přistoupili i jeho straničtí kolegové. Helena Langšádlová napsala: „Václav Havel byl levicový intelektuál a přesvědčený demokrat, což je zásadní rozdíl. Poznámky Václava Klause jsou již za hranicí vkusu,“ vypeskovala exprezidenta.

Karel Schwarzenberg, předseda TOP 09 a někdejší kancléř prezidenta Havla, v Klausově výroku rovněž vidí především sebestřednost. „Křečovitě se snaží stále absurdnějšími výroky upoutat ještě pozornost na sebe,“ uvedl.

Vstřícněji se ke Klausovým slovům postavil poslanec hnutí ANO Martin Komárek. Někdejší známý politický komentátor to vidí takto: „Máte-li Klause rádi, řeknete, že je to provokace. Nemáte-li ho rádi, řeknete, že je to pitomost,“ napsal.

Klaus by neměl brát do ruky kámen

Jiří Koskuba z ČSSD si myslí, že označení Havla za reformního komunistu je přehnané. „Ale je pravda, že pan prezident Havel byl ve svých názorech dosti nestandardní,“ připustil. Bylo to podle něj o to pikantnější, že se první porevoluční prezident zároveň dovolával tradic první republiky.

„Občanská společnost je utopie. Možná i proto jsme tam, kde jsme,“ zhodnotil sociální demokrat Havlovy vize. Ale kdo není bez viny, neměl by podle něj házet kamenem. A o Václavu Klausovi to prý platí dvojnásobně. „Na místě pana prezidenta Klause bych ten kámen do ruky nebral. Já to jako pěšák klasické strany taky neudělám,“ dodal.

„Této zemi nechybí ani tak demokracie, tu máme. Ale chybí tu řád a pořádek. Každá mince má totiž dvě strany. A my sice máme práva, ale moc nám nevoní povinnosti. A je smutné, že nejvíc biti jsou ti slušní, které navíc není slyšet, natož vidět. Možná jsem moc konzervativní, ale bulvárnost dneška mi prostě nesedí,“ uzavřel své vyjádření ke Klausovm slovům.

Senátor Jaroslav Doubrava ze strany Severočeši.cz přiznal, že nad Klausovým výrokem se nasmál jako už dlouho ne. „I když se říká, že kvůli Havlovi musel být měněn lustrační zákon, aby na něj nepraskla spolupráce. Možná proto si Petr Cibulka mohl dovolit mu veřejně říct, že je prase,“ zamyslel se s nadsázkou.

A pokračoval: „Že byl Havel těžkým opilcem s oblibou chlapečků, prokazují jeho druzi z disentu. Že byl reformním komunistou, byť mentálním, nám třeba dokáže Václav Klaus. Než se tak ale stane, bude to moci být považováno za povedený vtip.“

A proti Klausovi se ozval i Saša Vondra, jeho někdejší spolustraník z ODS. Zároveň ovšem bývalý poradce Václava Havla. „Je to hloupá, nepravdivá provokace,“ vzkázal Klausovi. „Dobře si pamatuji, co Havel na adresu reformních komunistů říkal. A taky si moc dobře pamatuju, jak si třeba s takovým Zdeňkem Jičínským notoval mnohem více Václav Klaus než Václav Havel,“ uzavřel někdejší ministr vlád ODS.

V duchu Klausova oblíbeného rčení odpověděl předseda KDU- ČSL Pavel Bělobrádek. "Významně zdvihám obočí," napsal ParlamentnímListům.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka, jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…