Klaus v Chicagu po summitu NATO promluví na konferenci o klimatu

17.04.2012 7:33

Český prezident Václav Klaus na konci května v americkém Chicagu vystoupí na konferenci o klimatu. Stane se tak hned po skončení tamního summitu Severoatlantické aliance, na němž prezident povede českou delegaci. Informovala o tom chicagská konzervativní organizace Heartland Institute, která setkání politiků, vědců či ekonomů skeptických vůči lidskému podílu na změně klimatu pořádá již posedmé.

Klaus v Chicagu po summitu NATO promluví na konferenci o klimatu
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Václav Klaus přednášel na Žofínském fóru

Na třídenní konferenci, jež začíná 21. května, vystoupí více než 70 řečníků. Český prezident vystoupí jako první řečník na úvodní večeři celého setkání pořádaného pod názvem "Skutečná věda, skutečné volby". Kromě něj se akce zúčastní například i bývalý astronaut Walter Cunningham, který letěl do vesmíru v roce 1968 na misi Apollo 7. Stejně jako Klaus odmítá teorii, že člověk způsobil změnu klimatu.

Klaus jako hlavní hvězda

Klaus již na konferenci vystupoval v minulosti. V roce 2009 se konala v New Yorku a český prezident se jí zúčastnil v okamžiku, kdy Česko předsedalo Evropské unii. Účastníci akce mu tehdy připravili ovace ve stoje. Hlavní hvězdou konference bude Klaus zřejmě i letos. Jeho fotografie již nyní vévodí webové stránce pořádajícího institutu. Podle pozvánky na akci se letošní konference zaměří například na to, "co skutečná věda o klimatu říká o příčinách a důsledcích změny klimatu". Organizace odmítá závěry Mezivládního panelu pro změnu klimatu (IPCC), podle něhož je podíl lidské aktivity na současných klimatických změnách zřejmý.

Heartland Institute vznikl v roce 1984. Zaměřuje se na podporu volnotržních řešení ekonomických a sociálních problémů. V současnosti institut patří ve Spojených státech mezi nejhlasitější kritiky zastánců současné teorie změny klimatu, na níž se nicméně shodla naprostá většina vědecké komunity.

V 90. letech minulého století institut spolupracoval s tabákovým koncernem Philip Morris na studii, jež zpochybňovala důsledky pasivního kouření. Mezi jeho sponzory byl v minulosti také ropný gigant ExxonMobil. Avšak nyní již tato firma odpůrce teorie změny klimatu nepodporuje. Institut ale například podporují i miliardářští bratři Kochové, kteří stojí za vzestupem amerického konzervativního hnutí Tea Party. Mezi jeho sponzory je i Microsoft či farmaceutické firmy Pfizer a Eli Lilly.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …