Klaus se v Moskvě radoval z toho, jak zázračně mizí chudoba

16.01.2014 6:55

Teze o „udržitelném rozvoji" je levicově ideologicky zaměřený, prázdný pojem, který nemůže být základem seriózní diskuse. Na ekonomické konferenci v Moskvě to včera prohlásil bývalý český prezident Václav Klaus.

Klaus se v Moskvě radoval z toho, jak zázračně mizí chudoba
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus z knihy předčítal úryvek

„Hovořit o udržitelném rozvoji znamená otevřít debatu o vytváření bariér a překážek bránících rychlému a zdravému hospodářskému růstu," konstatoval na diskusním fóru, které nese jméno někdejšího ruského reformního premiéra Jegora Gajdara. Zásady udržitelného rozvoje jsou jeho letošním hlavním tématem.

Klaus v projevu kritizoval ekonomický a sociální systém Evropské unie, který je podle něj zpolitizovaný a stal se zásadní překážkou jakéhokoli pozitivního hospodářského vývoje. Stále více centralistický a byrokratický model založený na myšlence co nejtěsnějšího svazku je podle Klause dalším přesvědčivým důkazem neproduktivnosti centrálně řízené společnosti. Vede k oslabení demokracie jako jedné z hlavních evropských hodnot.

Klaus neočekává, že letošní evropské volby na těchto skutečnostech něco změní, protože Evropané neprojevují vůli k reálné změně. „Síla evropské politické byrokracie a lhostejnost řadových občanů bude zřejmě evropskému prostředí dál dominovat," poznamenal v projevu, jehož teze publikoval na svých webových stránkách.

Rozvojové země snižují chudobu

Rozvojové země naopak vykazují téměř zázračně masivní tempo snižování chudoby, prohlásil český exprezident. Vadí mu, že „exponenti mezinárodních organizací" zveličují rozsah světové chudoby, aby zvýraznili význam své mesiášské role.

Vývoj Ruska v posledních 20 letech Klaus označil za „relativní úspěch", s přihlédnutím k vývoji v předchozích 70 letech. Rusko - na rozdíl od Československa - nemělo podle exprezidenta počátkem 90. let celkovou transformační vizi, která by lidi orientovala a dávala jim naději.

Za problém exprezident považuje i neschopnost Ruska vytvořit skutečné politické strany a plně rozvinutou parlamentní demokracii. Otázkou je, jak k ní dospět bez ohrožení stávajících křehkých regionálních, etnických, sociálních a politických poměrů v zemi, řekl Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…