Klaus v rádiu: NATO pořád hledá svou roli, česká armáda jako intervenční sbor...

19.03.2015 17:10

Exprezident Václav Klaus byl ve čtvrtek hostem pořadu "Jak to vidí" Českého rozhlasu. Z jeho úst zaznělo, že první barevnou revolucí, o nichž se dnes tolik mluví, byla už ta rudá bolševická. A stejně jako ta bolševická, ani ty další nevedly k ničemu dobrému. To ostatně ukazuje situace v Libyi nebo teroristický útok v Tunisku. Podle exprezidenta je dobře, že jsme členy NATO, a je pomýlený ten, kdo to zpochybňuje. Nakonec okomentoval stav české ekonomiky. V ČNB nebudou rádi.

Klaus v rádiu: NATO pořád hledá svou roli, česká armáda jako intervenční sbor...
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Václav Klaus na Akci D.O.S.T.

Hned v úvodu naznačil, že byl sice premiérem ve vládě, která připravovala zákon o zrušení povinné vojenské služby, ale on osobně k tomu návrhu přistupoval opatrně, protože pro mladé muže by nebylo od věci, aby prožili nějaký čas v instituci, která vyžaduje fyzickou kondici a má pevný řád.

První barevnou revolucí byla ta bolševická rudá

Následně svou pozornost obrátil k masakru v Tunisku. Považuje ho za strašný. "Ale k tomu vývoji v arabském světě přispěl Západ, který ještě přilévá olej do ohně. Narážel tím především na invazi do Iráku z roku 2003, která podle jeho názoru stála u zrodu dnešního Islámského státu. "Bombami se demokracie zasévat nedá," prohlásil exprezident.

Často se také hovoří o jarech demokracie v arabském světě. "Ale my máme také zkušenosti s pražským jarem," konstatoval host pořadu s tím, že na to upozorňoval i prezidenta USA Baracka Obamu, když byl na návštěvě ve Spojených státech. "Já jsem byl nedávno na přednášce zajímavého Rusa v Praze a on říkal: První revoluce barevná, kterou to všechno začalo, to byla ta rudá. To se mně zdálo jako úžasný postřeh a já mám pocit, že tyto revoluce mají stejný nádech, stejné zabarvení, a vedou většinou k horšímu, než co tam bylo předtím."

Pár slov padlo na adresu Ukrajiny. Strůjcem tamních nepokojů není podle jeho názoru Rusko, ale spíše Západ, který alespoň slovně obnovuje studenou válku.

Je dobře, že jsme v NATO. A pokud jde o ČNB

Ve druhé polovině pořadu se vyjadřoval i ke členství Česka v NATO. Osobně je přesvědčen, že členství v Alianci nám jednoznačně prospívá.

"NATO pořád hledá svou roli, to si také nenalhávejme. Já jsem byl jako prezident na řadě debat u summitů NATO a tam se také hovořilo o tom, co s NATO v nové době," zdůraznil prezident. Konstatoval také, že Česko nikdy neplnilo svůj závazek vůči Alianci a v žádném roce od svého vstupu nezaplatilo dvě procenta HDP na společnou obranu. Další problém je v tom, že se po vstupu přeměnila česká armáda v intervenční sbor, z uskupení, které by mělo chránit primárně naši zemi.

Stranou jeho pozornosti nezůstala ani ekonomická situace v zemi. V posledních čtvrtletích sice naše ekonomika mírně roste, ale při podrobnějším pohledu do minulosti je jasné, že v souhrnu stagnujeme, stejně jako ekonomika celé EU. Za spornou považuje i intervenci České národní banky z listopadu 2013. "Já jsem přesvědčen, že toto opatření nepomohlo a jestli něco, tak to zchaotizovalo situaci v Česku," zdůraznil. "Nikdo nemáme sílu toto přesně vyhodnotit," zdůraznil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…