Klaus vrátil zákon, kterým se měly dostat děti z ústavů

12.09.2012 18:23

Vláda si od novely zákona o sociálně právní ochraně dětí slibovala, že ubude dětí v ústavech. Prezident Václav Klaus má však jiný názor a zákon vetoval. Podle něj byl zákon přijat pod tlakem mezinárodních institucí.

Klaus vrátil zákon, kterým se měly dostat děti z ústavů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident ČR Václav Klaus

Novela měla dostat děti z dětských domovů do náhradních rodin. Podle hlavy státu byl ale zákon přijat pod tlakem mezinárodních institucí, které Česko za vysoký počet dětí v ústavních zařízeních kritizovaly. Norma navíc prý vyvolala obavu z rušení kojeneckých ústavů a dětských center i z toho, že by nemuselo být dost pěstounů.

Novela se vrátí zpět do Sněmovny, kde o ní budou poslanci znovu hlasovat. Aby začala platit, je potřeba minimálně 101 hlasů. Dolní komoře vrátil normu už Senát.

Podle kritiků zákon rozvrátí současný fungující systém a z pěstounství udělá trh. Ministr práce Jaromír Drábek uváděl, že novela má pěstounství zprofesionalizovat a podpořit. Má prý také zaručit, aby děti nevyrůstaly v ústavech, ale v rodinném prostředí.

Podle Václava Klause je zákon "bezcitný a surový" a zákonodárci ho přijali pod tlakem mezinárodních institucí. Jmenoval Úřad vysoké komisařky OSN pro lidská práva, Dětský fond OSN (UNICEF) a Evropskou komisi. Ty Česko kritizovaly za velký počet dětí v ústavech a podle Klause "začaly prosazovat jako svůj politický program", aby se děti do tří let do ústavů neposílaly. Podle něj "takto motivovaný zákon" vyvolal obavy z rušení kojeneckých ústavů i z nedostatku pěstounů.

"Panují důvodné obavy, že nebudeme mít ani pěstouny, ani ústavy, a děti budou končit na ulici. Nedůvěra veřejnosti je zesílena nedávnými negativními zkušenostmi se špatně připraveným zaváděním jiných sociálních reforem," zdůvodnil své rozhodnutí prezident.

Jeho obavy pak prý vyvolávají široce a vágně stanovené povinnosti radnic pravidelně posuzovat, zda děti nepotřebují nějakou sociálně právní ochranu. To by podle Klause vedlo "ke stále většímu zasahování veřejných institucí do soukromí rodin" a do výchovy. Proti libovůli úředníků pak prý norma neobsahuje žádné pojistky. Obavy prý potvrzuje i zamýšlená profesionalizace pěstounů. 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

17:45 Ivan Hoffman: Přichází generace, které práce nic neříká. Než by se dřela, raději se uskromní

POHLED IVANA HOFFMANA Je příslovečný brod pro naši civilizaci blízko, nebo se naopak vzdaluje, uvažu…