Klaus vyznamenal Špotákovou, Drahoše či spisovatele Filipa

28.10.2012 21:10

Prezident Václav Klaus dnes při příležitosti výročí vzniku samostatného československého státu vyznamenal 22 osobností. Nejvyšší státní vyznamenání, Řád Bílého lva, propůjčil veteránům druhé světové války Alexandru Beerovi a Vasilu Korolovi. Oba bojovali za osvobození Československa na východní frontě. Řád vojenské skupiny dostali za zásluhy o obranu státu a bojovou činnost.

Klaus vyznamenal Špotákovou, Drahoše či spisovatele Filipa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Klaus, který příští rok v úřadu končí, dnes státní vyznamenání na oslavě 28. října uděloval naposledy. Medailí za zásluhy ocenil mimo jiné oštěpařku Barboru Špotákovou, předsedu Akademie věd Jiřího Drahoše, exilového spisovatele Otu Filipa či někdejšího fotbalového brankáře Iva Viktora.

Premiér Petr Nečas (ODS) se z dnešního slavnostního ceremoniálu omluvil ze zdravotních důvodů, celý svůj dnešní program zrušil kvůli zraněnému lýtku. Na Pražský hrad nepřišel ani ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09). "To vyznamenání předává hlava státu a je jedno, jestli tam někde vzadu sedí ti či oni. Podle mě bychom se my, politici, neměli brát tak vážně. My nemáme žádný vliv na význam takové události," řekl serveru Lidovky.cz.

Řád Tomáše Garrigua Masaryka dnes Klaus propůjčil šesti lidem za zásluhy o rozvoj demokracie a lidských práv. Ocenění převzali bývalí političtí vězni Leopold Färber, Jaroslav Fořt, Jaromír Jarmara, Josef Plocek, Hubert Procházka a Drahomíra Strouhalová. Většina z nich se postavila nacistické i komunistické totalitě a zaplatili za to lety strávenými ve vězení.

Medaili za hrdinství Klaus udělil lékaři Rudolfu Zvolánkovi. Loni v březnu zachránil těžce zraněného muže, který byl vtažen do mísicího zařízení na plasty. Zvolánek po marných pokusech o vyproštění zraněného muže operoval přímo uvnitř stroje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…