Klaus z Argentiny o EU: Eurozóna bude fungovat dále

05.04.2011 9:05

Státní návštěva Chile a Argentiny inspirovala prezidenta Václava Klause k tomu, aby přirovnal ekonomiky těchto zemí k hospodářství EU. V rozhovoru pro Rádio Česko Klaus v této souvislosti uvedl, že nechce prognózovat bankroty unijních států, jako jsou Řecko, Portugalsko či Irsko. „Já si myslím, že eurozóna bude dále fungovat,“ zmínil mimo jiné.

Klaus z Argentiny o EU: Eurozóna bude fungovat dále

Argentina před deseti lety dospěla až ke státnímu bankrotu. Čeká ale podobný krach v nejbližší době i zadlužené evropské země?

 „Ten případ té Argentiny byl specifický. Portugalsko přece jenom, co vůbec historie pamatuje, žádné hyperinflace nemělo, takže taková situace v Portugalsku v žádném případě není, ale Argentina byla jiný případ. Argentina nevěděla, jak se zbavit těch nepřetržitých obrovských inflací a hyperinflací a přijala tehdejší doktrínu, která říkala, že všechno se v ekonomice může hýbat, ale jen jedna věc musí být pevná a ta jedna věc musí tu ekonomiku takzvaně ukotvit, a to je zafixovaný měnový kurs," podotkl k tomu Klaus pro Rádio Česko.  

„Otázkou je, kdy, v které chvíli a jak připraveně nebo nepřipraveně se má ten zafixovaný kurs opustit. Paralela s dnešní Evropskou měnovou unií je jasná, tady v té Evropské měnové unii to jakoby není možné, a není to přepokládané," přirovnal Klaus dvě ekonomiky.

Podle prezidenta se ale může EU poučit od Argentiny alespoň v tom, že nepůjde podle jejího vzoru - země totiž byla na pokraji naprostého rozvratu a hrozila i občanská válka.  

„Takže v tom se snad ta Evropa poučuje. Problém je jediný: Argentina si tu svou měnu ponechala, pouze vytvořila zvláštní typ měnové unie zvaný měnový výbor, zatímco Evropa, eurozóna si ty své měny neponechala. Takže jestli Argentina v nějakou chvíli mohla říct: Už dále ne v tom fixním vztahu s americkým dolarem, no tak Řecko, Irsko, Portugalsko to dneska udělat nemůže," zmínil Klaus.

Nechce prognózovat bankroty unijních států

Jako prezident členské země Evropské unie ale prý nevidí důvod, aby prognózoval bankroty nějakých sousedních zemí.

„Já si myslím, že eurozóna bude dále fungovat. Tam je celá řada velmi silných hlasů, které říkají, že nebude a se rozpadne se. Já si to opravdu nemyslím, protože veškerý takový problém se dá - teď jde o to, jak dlouho -  nazval bych termín uplácet, neboli platit, že. Když by objevilo Řecko zlatý důl, no tak může si financovat ten svůj problém ještě dlouhou dobu. Evropa to ale řeší jiným způsobem. Evropa to řeší tím, že zavádí masivní fiskální transfery, to znamená přesun peněz od zemí bez problémů k zemím s problémy," podotkl.

Zdůraznil však, že to je sice cesta, kterou se po jistou dobu dá jít, ovšem je otázkou  jestli právě to není z dlouhodobého hlediska nebezpečnější než cesta jiná. „Ale v Evropě vznikl pokus vyrobit měnovou unii bez toho, že by existovala ta unie fiskální a unie politická. Tím vůbec nechci říci, že já jsem pro, já pro ně nejsem, ale fakticky je naprosto elementární triviální pravda, že bez toho to nejde,"  dodal Klaus pro Český rozhlas.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …