Klaus zachránce: Vzal do letadla z Chile okradené české studenty

29.01.2013 11:05

Český prezident Václav Klaus ukázal, že má srdce na správném místě. Ujal se totiž v Chile dvou okradených studentů a vzal je na cestu domů do svého prezidentského leteckého speciálu. Podle Klause byla tato věc „naprosto logická“. O prezidentově pomoci informoval Český rozhlas.

Klaus zachránce: Vzal do letadla z Chile okradené české studenty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus podepisoval svou novou knihu Zápisky z nových cest. Podle autora je lepší, obsahuje víc fotografií

„Z prezidentského speciálu se na cestě z Jižní Ameriky stala záchranná loď pro dva české studenty, kteří při cestování v Peru a Chile přišli o doklady a peníze. Studenti posledního ročníku fakulty biologie Jihočeské univerzity Markéta Aubrechtová a Josef Beneš měli štěstí v neštěstí. Když si v Santiagu de Chile vyřizovali náhradní pasy, byl tam zrovna summit zemí Evropské unie a států Latinské Ameriky. A místo v letadle jim při návratu nabídl prezident Václav Klaus,“ informoval dnes ráno Český rozhlas.

Podle něj bylo takové rozhodnutí Klause pro studenty doslova šokem. O tom, že se domů vrátí na palubě prezidentského speciálu, se dozvěděli od pracovníka konzulátu v Santiagu de Chile Davida Kociána.

„Ptal se, jestli už máme koupené letenky na návrat do České republiky. My jsme řekli, že ne, a on odvětil, že to je moc dobře, že máme možnost letět s panem prezidentem. Že svolil k tomu, abychom se stali členy posádky, a že je to takhle bezstarostně zařízené. To nás úplně odrovnalo a v první chvíli jsme si mysleli, že je to špatný vtip. Ale díkybohu nebyl. Byli jsme z toho úplně paf,“ vypověděl reportérovi rozhlasu okradený student Josef Beneš.

„Já myslím, že nebyl sebemenší důvod, abychom to neudělali, vždyť je to naprosto logické. Ani jsme o tom dlouho neuvažovali,“ dodal k tomu sám prezident Klaus.

Chile zaznamenává šestiprocentní růst ekonomiky

Evropská unie vidí v zemích Latinské Ameriky perspektivní trh, a chce s ní proto upevňovat hospodářské a politické vazby.  Proto se v Chile konal summit zemí Evropské unie a států Latinské Ameriky a to přesto, že i na země jako jsou Brazílie, Argentina, Chile či Mexiko doléhá  hospodářská recese. I přesto se ale tyto regiony řadí mezi prudce se rozvíjející země – Chile dokonce zaznamenává šestiprocentní růst ekonomiky.

Právě v Chile si ale Klaus v roce 2011 během oficiální návštěvy strčil před zraky kamer do kapsy drahé pero. Záběry České televize, na nichž Klaus při tiskové konferenci se svým chilským protějškem Sebastianem Piňerou s potutelným úsměvem ukládá do své kapsy protokolární pero, pak obletělo svět - video zaujalo milióny diváků.

 

 

 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

17:17 Pivo za 70 Kč? Po zdražení vládou Čechy přešla chuť. Nebo jedou do Německa

Češi vloni vypili nejméně piva v historii. Oproti roku 2022 se jeho průměrná spotřeba na obyvatele s…