Klaus znechuceně: Pan Okamura, nebo jak se jmenuje... Všechny ty Úsvity, ANO, TOPy...

03.10.2013 7:02

Rozhovor bývalého prezidenta Václava Klause pro MF Dnes se primárně týkal nové knihy jeho institutu, nemohl se ovšem necelý měsíc před volbami vyhnout ani politice. Klaus však letošní volby označuje za „mezivolby“, které nic nevyřeší, jen zaplevelí sněmovnu mnoha stranami bez jasného programu a názorů. Proto prý ani nikomu nedoporučuje, koho volit.

Klaus znechuceně: Pan Okamura, nebo jak se jmenuje... Všechny ty Úsvity, ANO, TOPy...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý prezident ČR Václav Klaus

„Takto se pokračovat nedá, a jestli získá o tři procenta víc pan Babiš, nebo pan Okamura, nebo jak se jmenuje, nebo paní Němcová, nebo pan Schwarzenberg, je v tomto smyslu naprosto irelevantní,“ prohlašuje exprezident. Proto jej prý letošní volby nezajímají a neočekává od nich vůbec nic.

I jeho pokus spojit se s hnutím Jany Bobošíkové byl prý svým způsobem nešťastný. „Byl to pokus. Zoufalství, frustrace, aby se přece jen u nás něco mohlo stát,“ vysvětluje. Ukázalo se však prý, že je třeba vybudovat mnohem fundamentálnější projekt.

Letošní volby podle Klause nemají témata, a nikdo se je ani nepokouší nastolit - právě s výjimkou Jany Bobošíkové, která se profiluje kritikou současné podoby evropské integrace. „Nikdo z nás nezná žádný názor pana Babiše, Okamury, Schwarzenberga nebo Němcové na Evropskou unii,“ rozčiluje se bývalý prezident.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Budou to jen "mezivolby", nic se nevyřeší

Volby proto podle něj nemohou dopadnout dobře, protože nepřinesou smysluplné řešení současných problémů. Z hlediska výsledků pak nedopadnou dobře pro strany, které se dnes nazývají pravicí. „ODS nemá podle mého názoru jakoukoliv naději, aby oslovila voliče - den za dnem si dává vlastní góly,“ glosuje Klaus. Pravice podle něj děsivým způsobem prohraje a sněmovna bude zaplavena nedefinovanými seskupeními, od kterých nikdo neví, co čekat. Proto Klaus pro letošní volby používá označení „mezivolby“.

Ve skutečných volbách podle něj musí dojít k návratu k politice. „Návrat k idejím, návrat k ideologickým, jasně definovaným politickým stranám. A to právě ty naše Úsvity, ANO a TOPy v žádném případě nejsou,“ myslí si.

Pohled na politickou scénu je podle něj vytrvale  zkreslován, což způsobuje takto pokřivené vnímání, které dělá prostor pro nové, pochybné projekty. „My takto naši politickou scénu prostě nevidíme. My ji nevidíme jako prolezlou kmotry, tak to prostě není. My vidíme politickou scénu jako definovanou chaboučkými, slaboučkými, nedefinovanými stranami, ničenými nepřetržitými ataky médií,“ vysvětluje Klaus. Proto prý jako problém České republiky nevnímá „kmotrovství“.

Pak se debata stočila na knihu Česká republika na rozcestí - Čas rozhodnutí, kterou připravil Klausův institut. Jeho závěrečná kapitola uvažuje nad tím, zda je možné z EU vystoupit. Redaktor MF Dnes se při té příležitosti prezidenta zeptal, zda by poté, co byl vstup do této organizace vnímán jako návrat do Evropy, nebylo toto vnímáno jako naopak návrat na východ.

Tato otázka Klause rozčílila a označil ji za darebnost a hloupost. „To je něco tak nezodpovědného a zlého a falešného, že nevěřím, že to člověk může vážně ze svých úst vypustit,“ kroutil Klaus hlavou. Podle něj není možné setrvávání na nepodařeném projektu evropské integrace hájit „příslušností k demokratickému světu“. „To je darebnost a lež, kterou tady u nás hájí pravdoláskovci. Prosím vás, už mi to ani neříkejte,“ osopil se na tazatele.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…