Klaus zvedá prst nad intervencemi ČNB. Potřebujeme prý změnu

07.11.2013 22:14

Bývalý prezident Václav Klaus považuje dnešní zahájení devizových intervencí Českou národní bankou za chybný a riskantní krok. Intervence mají podle něj "velmi sporné efekty, ale velmi nesporné náklady", mezi které patří zdražení dovozu a tlak na domácí cenovou hladinu. ČNB navíc zůstává obětí módní, ale zcela mylné doktríny cílování inflace, uvedl dnes Klaus v tiskové zprávě. Všechny nynější členy bankovní rady přitom jmenoval právě Klaus jako prezident.

Klaus zvedá prst nad intervencemi ČNB. Potřebujeme prý změnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: V rámci Dne s Vysokou školou ekonomickou vystoupil bývalý prezident Václav Klaus s přednáškou s názvem Úvaha o stavu českého ekonomického školství a české ekonomiky

"Odvolávat se na to, že měnová politika musí plnit inflační cíl, je nesmyslné. Tento cíl si dali naši bankéři sami, to není žádná shůry posvěcená hodnota. Potřebujeme systémovou změnu v ekonomice, rozumnou rozpočtovou politiku a návrat k normální parlamentní politice. Nepotřebuje devizovou intervenci," uvedl.

Klaus upozornil, že v Česku chybí poptávka po investicích, po spotřebním zboží i po exportu. Tu ale podle něj znehodnocení kurzu nezvýší. Zároveň uvedl, že je zbytečné strašit deflací, která tuzemské ekonomice nehrozí, a zvyšovat ekonomickou nejistotu. "Hrozí jí jedině pokračování už pět let chybějícího ekonomického růstu," dodal.

ČNB připouští, že oslabení kurzu koruny vede ke zvýšení dovozních cen, a tím i celkové cenové hladiny v ČR. V menší míře prý ale podpoří domácí ekonomickou aktivitu. "Vlivem nárůstu dovozních cen lze sice očekávat nižší koupěschopnost domácností, jejich poptávka však může být ve zvýšené míře přesměrována k domácímu zboží a službám a podpořena nižšími reálnými úrokovými sazbami, uvedla ČNB na internetu. Zároveň slabší kurz podle centrální banky podporuje české vývozy, a tím roste konkurenceschopnost a ziskovost podniků i jejich ochota investovat. Oživení výroby následně přispívá k růstu zaměstnanosti a mezd, což zvyšuje kupní sílu domácností, dodala ČNB.

"Obáváme se, že hlavním motivem dnešního rozhodnutí ČNB je předvést svou akceschopnost po té, co se snížením úrokových sazeb na nulu přestala být její úroková politika účinná. To je však motiv slabý," uvedl Klaus v prohlášení, pod kterým je podepsaný i výkonný ředitel Institutu Václava Klause Jiří Weigl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…