Klausova amnestie zpozdila výplatu dávek. Někteří občané nemají peníze

17.01.2013 7:06

Hned první měsíc nového roku nevypadá pro některé české občany růžově. Dávky, na kterých jsou závislí totiž nedorazily v termínu. Může za to např. skutečnost, že vánoční svátky připadly na pracovní dny nebo fakt, že prezident Klaus vyhlásil amnestii. S propuštěnými vězni přibylo úředníkům na úřadech práce nemálo činností. Informuje o tom čtvrteční Právo.

Klausova amnestie zpozdila výplatu dávek. Někteří občané nemají peníze
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Věznice Pankrác

„Úřad práce, stejně jako ostatní státní organizace, v prvních dnech nového roku pracoval na přechodu na systém tzv. státní pokladny, a proto se nevěnoval výplatám dávek,“ sdělil Právu mluvčí úřadu Jiří Reichl. „Pokud bychom na systém státní pokladny nepřešli, nemohli bychom vyplácet vůbec nic,“ dodal.

Amnestovaným vyplatíme až 18,6 milionu korun měsíčně

Výplatu dávek už se ale podařilo urychlit a to i navzdory amnestii prezidenta Klause, která pracovníkům úřadů práce naložila další povinnosti na jejich bedra. Amnestovaní žádali o mimořádnou okamžitou finanční pomoc. Některé úřady podle informací deníku nemají dostatek hotovosti na výplaty dávek. Spolkla jí amnestie.

Zmiňovaný systém státní pokladny, který spadá pod ministerstvo financí monitoruje veškeré finanční přesuny ve státní správě a resort ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) si slibuje zvýšení efektivity státní správy. V zahraničí se systém osvědčil.

Vězni žádají o mimořádnou pomoc, která dosahuje až tisíce korun a řada z nich se také hlásí o podporu v nezaměstnanosti. Jestliže vezmeme v potaz, že bylo propuštěno přes šest tisíc vězňů a všichni splní podmínky pro výplatu mimořádné pomoci i podpory v nezaměstnanosti, pak náklady na amnestované dosáhnou 18,6 milionu korun za měsíc, prozradil deníku Reichl. Podpora v nezaměstnanosti představuje 65 procent poslední mzdy a vězňové si průměrně vydělávají 3238 korun čistého.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

21:13 „Nesouhlasím s politikou vlády“. Slovenský atentátník na policejním videu

Útočník na premiéra Roberta Fica Juraj Cintula z Levic na krátkém videu, které zřejmě vzniklo po zat…