Klausova prorocká slova. Koluje VIDEO z doby, kdy se válčilo o Lisabonskou smlouvu

19.02.2020 17:53

Institut Václava Klause dnes připomněl jedenáct let starý projev tehdejšího prezidenta Klause na půdě Evropského parlamentu. Klaus v něm varoval, aby „svobodná diskuse na půdě EU nebyla vnímána jako útok na samotnou myšlenku evropské integrace“. Institut Václava Klause vyzývá, aby každý posoudil aktuálnost a platnost tehdejšího prezidentova varování.

Klausova prorocká slova. Koluje VIDEO z doby, kdy se válčilo o Lisabonskou smlouvu
Foto: Screen: FTV Prima
Popisek: Exprezident Václav Klaus v pořadu Partie.

Anketa

Komentátor Mitrofanov tvrdí, že Česko NENÍ chytrá země, když se největší podpoře těší Babiš. Má Mitrofanov pravdu?

6%
94%
hlasovalo: 15216 lidí
„Český prezident v projevu před europoslanci hlasitě varoval před tím, aby svobodná diskuse nebyla považována za útok na samotnou myšlenku evropské integrace,“ píše se na Facebooku Institutu Václava Klause.

„Aby každý, kdo uvažuje o alternativních cestách, či dokonce poukazuje na existující defekty, nebyl automaticky označován za jejího odpůrce. Aby o osudech občanů nebylo rozhodováno jinde a bez nich a aby jejich možnost toto rozhodování ovlivnit nezůstávala jen velmi omezená,“ shrnuje text tehdejší prezidentovu řeč.

Zároveň vyzývá čtenáře, aby posoudili aktuálnost Klausovy řeči. „Posuďte sami, do jaké míry si jedenáct let starý projev českého prezidenta uchoval svoji platnost i dnes a co se ve věcech, které tehdy kritizoval, posunulo a kam...,“ stojí v textu k videopřenosu z Klausova proslovu.

Euroskeptik Klaus v proslovu nejprve vychválil projekt Evropské unie. „Vážím si možnosti vystoupit v Evropském parlamentu, v jedné z klíčových institucí Evropské unie. Volení zástupci 27 zemí s velmi pestrým spektrem politických názorů a postojů jsou unikátním auditoriem, stejně jako je – již více než půl století – unikátním a v podstatě revolučním experimentem sama Evropská unie se svým pokusem udělat rozhodování v Evropě lepší tím, že se jeho významná část přesune z jednotlivých států do celoevropských institucí,“ prohlásil tehdy Klaus.

Načež začal hovořit „o obecných věcech“ nejvyšší důležitosti pro „rozvoj evropského integračního projektu“. Evropská unie podle Klause není žádnou ideální konstrukcí, ale společenství utvářené lidmi, vybudované na autentických lidských zájmech, vizích, názorech a idejích. „Za vývoj v Evropské unii cítíme svůj díl odpovědnosti,“ řekl Klaus v době, kdy Česká republika předsedala Radě Evropské unie.

Klaus dále prohlásil, že „pro nás vstup do Evropské unie neměl a nemá alternativu a že v naší zemi neexistuje žádná relevantní politická síla, která by tento výrok mohla či chtěla zpochybňovat“, tvrdil tehdejší prezident, a právě v tomto bodě nastaly za poslední roky v české politice velké změny.

Češi podle Klause vnímají Evropskou unii jako důležitou instituci, která umožňuje „odstraňování zbytečných a pro lidskou svobodu a prosperitu kontraproduktivních bariér pohybu lidí, zboží a služeb nebo idejí a světonázorů. Dále je to společná péče o veřejné statky, existující na úrovni  kontinentu, čili o takové projekty, které není možné účinně realizovat na bázi bilaterálního vyjednávání sousedních evropských zemí,“ pokračoval Klaus.

Poté již spustil kritiku fungování EU a zejména jejích zásahů do národních zájmů. „Rozhodování na úrovni Bruselu je více, než by bylo optimální. Určitě je ho tam více, než lidé žijící v jednotlivých evropských zemích požadují,“ vzkázal Klaus přítomným europoslancům s tím, že by se některé věci měly rozhodovat blíže k občanům uvnitř jednotlivých evropských států.

Klaus se poté pustil do kritiky samotného institucionálního uspořádání a faktu, že debaty o něm jsou považovány za nepřípustné. „Metody a formy evropské integrace mají řadu možných a legitimních variant, stejně jako je měly v celém posledním půlstoletí. Historie nekončí. Považovat status quo, v dnešní době existující institucionální uspořádání EU, za navždy nekritizovatelné dogma je omyl, který se bohužel stále více šíří,“ tvrdil Klaus s tím, že podle něj není správná cesta k ještě hlubší evropské integraci.

Cílem Evropské unie by podle Klause nemělo být „to či ono institucionální uspořádání Evropské unie“, ale „lidská svoboda a tržní ekonomické uspořádání, které přináší největší prosperitu“. Klaus upozorňoval, že v Evropském parlamentu chybí opozice. „Zde je prosazována alternativa jen jedna, a kdo uvažuje o alternativě jiné, je považován za odpůrce evropské integrace. V naší části Evropy jsme ještě nedávno žili v politickém systému, kde byla jakákoli alternativa nepřípustná a kde proto žádná parlamentní opozice neexistovala. Získali jsme trpkou zkušenost, že tam, kde není opozice, ztrácí se svoboda. Politické alternativy proto existovat musejí,“ apeloval na europoslance tehdejší prezident Klaus.

„Obávám se, že pokusy integraci dále urychlovat a prohlubovat a rozhodování o podmínkách života občanů členských zemí ve stále větší míře posouvat na evropskou úroveň mohou svými důsledky ohrozit všechno pozitivní, co bylo za poslední půlstoletí v Evropě dosaženo,“ pokračoval Klaus.

Bývalý ekonom Klaus pak apeloval na dodržování principů tržní ekonomiky. „Je třeba otevřeně říci, že je dnešní ekonomický systém EU systémem potlačovaného trhu a nepřetržitého posilování centrálního řízení ekonomiky. Přestože nám dějiny více než dostatečně ukázaly, že tímto směrem cesta nevede, my dnes tímto směrem opět jdeme. Míra omezení spontaneity tržních procesů a míra politické reglementace nepřetržitě narůstají,“ posteskl si Klaus.

„Toto všechno říkám z pocitu odpovědnosti o demokratickou a prosperující budoucnost Evropy. Jsem přesvědčen, že si občané jednotlivých členských zemí svobodu, demokracii a hospodářskou prosperitu přejí,“ řekl Klaus a na závěr dodal, že „nejdůležitější pro tuto chvíli je požadavek, aby svobodná diskuse o těchto věcech nebyla považována za útok na samotnou myšlenku evropské integrace“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …