Klausova slova plná smutku. Nad lidmi u vlády a nad společností

23.12.2013 18:59

„Lepší vláda socialistů s komunisty než Babišů s Okamury a Bělobrádky.“ Tímto titulkem uvozuje týdeník Euro velký rozhovor s bývalým prezidentem Václavem Klausem. Ten v obsáhlém interview mluví i o svém zklamání z nedovzdělanosti nastupující generace nebo o hrozbě nástupu korporativistického systému po vzoru fašistické Itálie namísto parlamentní demokracie.

Klausova slova plná smutku. Nad lidmi u vlády a nad společností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Václav Klaus

Klaus v rozhovoru mluví pochopitelně také o situaci, v níž se nachází Evropská unie, což je jeho dlouhodobé téma. Podle jeho slov zatím není naděje na sjednocení eurorealistů a kritiků současného uspořádání.

„Šanci na evropskou změnu v představitelné budoucnosti nevidím. Ostrůvky jiného vidění situace sice existují, ale pořád jsou to jen ostrůvky. Navíc jsou naladěny každý tak odlišně, že mají velké problémy, aby spolu byly schopné přátelsky komunikovat,“ uvádí v Euro Václav Klaus.

Velkým problémem naší země je podle exprezidenta odpolitizování české společnosti a změna k lepšímu prý přijde v dohledné době jen stěží. Žádná pomyslná semínka, která by naznačovala budoucí změnu ve společnosti, Klaus klíčit nevidí.

„Mám pocit dorůstající nedovzdělané společnosti, kde lidé budou umět obsluhovat moderní výpočetní techniku, ale nebudou vědět některé zásadnější věci ze společnosti, historie, kultury, literatury a tak dále. A to mne deprimuje,“ svěřila se bývalá hlava státu.

Nedávné předčasné volby prý exprezidenta překvapily. Původně od nich totiž pouze nic neočekával, ale ukázalo se, že nejen prohrály strany pravice, ale vyhrály nestrany, antistrany a skupiny, které se slovu strana vysmívají.

„Všichni jsme mysleli, že vyhraje sociální demokracie a buď sama, nebo s veřejnou či tichou podporou komunistů bude vládnout v klasickém slova smyslu. To, co se stalo, je pro mě překvapivý výsledek. Byl bych raději, kdyby vládly levicové strany než Babišové s Okamury a Bělobrádky,“ sdělil v rozhovoru pro týdeník Euro exprezident Václav Klaus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …