Klausovci vyzvali kardinála Duku, aby církev vykoupila kostel, kde je dnes bordel

24.10.2013 12:33

Pravicový blok Hlavu vzhůru!, který podporuje exprezident Václav Klaus, vyzval katolickou církev, aby vykoupila kostel sv. Archanděla Michaela, v němž se provozovaly striptýzové show a v němž se údajně provozuje i prostituce.

Klausovci vyzvali kardinála Duku, aby církev vykoupila kostel, kde je dnes bordel
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě sloužil kardinál Dominik Duka půlnoční bohoslužbu

„Volební blok Hlavu vzhůru! požaduje vyřešení současné ostudné situace kolem kostela svatého Michaela v Praze na Starém Městě. Je nepřijatelné, že tento kostel, který je součástí našeho národního dědictví, je celé dlouhé roky znesvěcován a devastován a odpovědní činitelé před tímto problémem zavírají oči. Je nepochopitelné, že patnáct let nikomu z kompetentních lidí nevadí, že chrám je využíván jako místo, kde probíhají erotické show a v poslední době byl kostel využíván dokonce jako nevěstinec. Odpovědnost padá jednoznačně na ministry kultury, kteří tento resort zastávali v posledních 15 letech a nebyli schopni tuto neudržitelnou situaci vyřešit,“ uvádí blok Hlavu vzhůru!

Ing. Jana Bobošíková

  • Předsedkyně strany Suverenita
  • mimo zastupitelskou funkci

Podepsali se na tom lidé z KDU-ČSL i TOP 09

Za posledních patnáct let se na současném stavu podepsala podle bloku hned celá řada politiků. Nejprve to byl prý ministr kultury ve vládě Miloše Zemana Pavel Dostál. Vláda Mirka Topolánka na tento post později nominovala Martina Štěpánka. Ve druhé Topolánkově vládě obsadila tento post Helena Třeštíková za KDU-ČSL, kterou po čtrnácti dnech nahradil nynější člen TOP 09 Václav Jehlička. Ve Fischerově vládě zastával tento post Václav Riedlbauch. V Nečasově vládě byl tento post vyhrazen TOP 09. Nejprve jej zastával Jan Besser a poté Alena Hanáková, která stejně jako on skončila ve funkci předčasně.

„Rozhodující roli ovšem sehrál bývalý ředitel Národní knihovny a pozdější kandidát do Senátu za KDU-ČSL Vlastimil Ježek, který patřil k velmi blízkým spolupracovníkům jak Václava Havla, tak Karla Schwarzenberga. Vlastimil Ježek předal kostel zcela neprůhlednému vlastníkovi. Bez viny nejsou ani primátoři Svoboda a Hudeček a starosta městské části Praha 1 za TOP 09 Oldřich Lomecký,“ upozorňuje pravicový blok.

Lidé blízcí Václavu Havlovi a Karlu Schwarzenbergovi

„Je tedy zjevné, že na situaci, která vznikla kolem kostela sv. Michala, měli rozhodující podíl lidé blízcí Václavu Havlovi a Karlu Schwarzenbergovi, kteří mají na současném stavu mimořádné kulturní a historické památky jednoznačně svůj díl viny. Je s podivem, že se dnes ozývají hlasy, které se snaží tyto skupiny, soustředěné zejména kolem TOP 09 a lidovců, z tohoto kulturního zločinu vyvinit,“ uvádí blok.

Volební blok Hlavu vzhůru! nesouhlasí se snahami, aby byl tento sakrální prostor přeměněn na středisko multikulturního a mezináboženského dialogu pod patronátem Evropské unie, ani s tím, aby bylo z kostela vytvořeno nákupní centrum, jak předpokládá poslední záměr stávajícího majitele.

„Za jediné rozumné řešení považujeme, aby katolická církev z restitučních prostředků, které od státu dostane, kostel zakoupila, aby mohl být důstojně využit s ohledem na svou historii a neopakovaly se již hrůzy, kterým byl tento chrám v poslední době vystaven. Věříme, že tento krok by byl od katolické církve vstřícným gestem, které by pozitivně přijali nejen věřící, ale i široká veřejnost,“ vyzval blok církev.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…