Klausův Jakl: Zeman se záměrně vyhýbá povinnostem. A tím sebestředným projevem to dorazil

02.01.2014 18:53

Prezident Miloš Zeman prý vykládá, že předsunutím prezidentského projevu z Nového roku na vánoční svátky navazuje na prezidenty Masaryka a Beneše, kteří do domácností vstupovali právě během Vánoc. Blízký spolupracovník jeho předchůdce Ladislav Jakl ovšem jeho vystoupení hodnotí jinak. A velmi příkře.

Klausův Jakl: Zeman se záměrně vyhýbá povinnostem. A tím sebestředným projevem to dorazil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl, tajemník bývalého prezidenta Klause

Jakl se domnívá, že z hlediska žánru a obsahu Zeman nenavazuje ani na Masaryka, ani na Beneše, ani na nikoho ze svých předchůdců. Nikdo před ním totiž prý něco takového, jako Miloš Zeman 26. prosince, zplodit nedokázal.

„Na jakou tradici Zeman navazuje, když vlastně zcela zrušil skutečný projev hlavy státu o naší zemi, o společnosti, o době, o směru, kudy jít? Na jakou tradici navázal, když vážný projev nahradil pouhým nezávazným pozdravem plným sebechvály?“ přemítá Jakl.

Celá glosa ZDE

Srovnání podle něj snese jediný projev - a to ten Zemanův z 28. října, kdy poselství k výročí republiky prezident nahradil obhajobou svého rozhodnutí o medailích. Zatímco pro předchozí prezidenty byly novoroční projevy vždy závazkem vůči veřejnosti, Zeman prý národ odbyl bezduchým povídáním.

Podle Jakla to zcela odpovídá Zemanovu přístupu k prezidentskému úřadu, při kterém se státnickým povinnostem cíleně vyhýbá. „Činnost vlastního úřadu ho nezajímá, profesury hodil na ministra, milosti protiústavně také na ministra, povídačky o sledování legislativního procesu zůstaly u ledu, sliby o návštěvách vlády také,“ připomíná Jakl. Odfláknutým projevem podle něj Zeman své dílo ignorance korunoval.

„Jestli se prezident Zeman necítil na živý projev po Silvestru, mohl ho po Havlově a Husákově vzoru předtočit a nastříhat. Ale neměl se tomuto úkolu vyhnout,“ uzavřel někdejší spolupracovník prezidenta Klause.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…