Klausův Jakl k Ukrajině: Ve vzduchu visí pogromy a lynčování. A utažení šroubů v EU

20.03.2014 9:20

Ladislav Jakl, někdejší šéf politického odboru prezidenta Klause, poskytl serveru eportal.cz rozhovor na téma současného dění na Ukrajině. Podle něj je nepochybné, že na revolučních událostech měl významný podíl Západ, který je podporoval. Někteří lidé prý mají zájem jednotlivé země destabilizovat, neboť se jim tam pak snáze prosazují vlastní zájmy.

Klausův Jakl k Ukrajině: Ve vzduchu visí pogromy a lynčování. A utažení šroubů v EU
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl ne festivalu minipivovarů

Podle Jakla by prezident Janukovyč nejspíš asociační dohodu s Evropskou unií podepsal i bez událostí na Majdanu, potřeboval ale svým voličům ukázat, že nehájí národní zájmy příliš slabě. Během měsíce by se v dohodě změnily dvě či tři slova a všichni by byli spokojeni. „Jenže ustoupení od toho podpisu se ukázalo jako skvělá záminka k rozvrtání ukrajinské rovnováhy, takže vnější síly, které o toto rozvrtání měly zájem, po té příležitosti skočily,“ myslí si Jakl.

Ten si zároveň myslí, že revoluce na Ukrajině byla Západem podporována nejen morálně, ale i finančně. „Bylo by naopak naivní myslet si, že silné zájmové skupiny neexistují a že své zájmy nehájí i touto cestou,“ myslí si. Na druhou stranu však podle něj na Ukrajině skutečně existovala silná společenská nespokojenost, takže za převratem nelze vidět pouze západní peníze.

Rozhovor s Ladislavem Jaklem ZDE

Události posledních dnů a nadšená podpora revolucionářů vyvolává vzpomínky na tzv. „arabské jaro“, kdy se vážně mluvilo o nastolování demokracie západního střihu, které ale poté nenastalo vlastně nikde. „Někteří naivové, sociální inženýři, notoričtí interventi a vývozci dobra se nepoučili a tyhle chyby dělají a budou dělat pořád dokola,“ myslí si Jakl. Upozorňuje však, že kromě nich revolucionáře podporují i lidé, kteří zcela nepokrytě chtějí dané země destabilizovat.    

Hlavní nebezpečí ale Jakl vidí v tom, jak jsou dnes odmítáni lidé, kteří vůči hlavnímu proudu mediálního třeštění chtějí předložit alespoň trochu střízlivější alternativu. Navíc se v tomto směru situace výrazně zhoršuje. „Ve vzduchu visí pogromistické a lynčovací nálady vůči všem, co si zachovali chladnou hlavu a vidí věci v proporcích. A jsou lidé, kteří tyhle nálady bez ohledu na důsledky rozpumpovávají,“ varuje bývalý poradce prezidenta Klause.

Ten se navíc obává, že právě toto „utažení šroubů“ a posílení názorové jednoty bylo významným záměrem eskalace ukrajinské krize.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…