Klausův Weigl: To, co Západ oslavoval, způsobilo v Egyptě katastrofu

05.07.2013 10:32

Ve středu večer po rozsáhlých protiprezidentských demonstracích v Káhiře a dalších městech svrhla egyptská armáda prvního demokraticky zvoleného prezidenta země islamistu Muhammada Mursího a vyhlásila jakési přechodné období, kdy má pod vojenským dohledem dojít k tzv. národnímu usmíření. Podle Jiřího Weigla, bývalého kancléře Václava Klause, který je vzděláním arabista, tento vojenský převrat v podstatě zrušil všechny výsledky „arabského jara“. Uvedl to ve svém komentáři na stránkách klaus.cz.

Klausův Weigl: To, co Západ oslavoval, způsobilo v Egyptě katastrofu
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Nečas a Jiří Weigl

„Demokracie, svobodné volby, ústava, vláda práva atd. – tj. vše, co Západ vzývá, oslavuje, vyváží do světa a někdy i silou vnucuje a prosazuje, bylo vlastně znovu pošlapáno, ale zdá se, že to dnes nikomu příliš nevadí,“ domnívá se Weigl. Oslavované "arabské jaro" totiž přivedlo k moci síly a nastolilo poměry, které situaci uvnitř jednotlivých revolucí postižených arabských zemí i na Blízkém východě celkově totálně rozvrátily, a mnohým lidem na Západě to sice prý pozdě, ale přece dochází.

Masy demonstrantů na káhirském náměstí Tahrír před více než dvěma lety požadovaly a dodnes stále požadují na prvním místě zlepšení své životní úrovně, spravedlnost, svobodu a lidskou důstojnost. Nic z toho jim však podle Weigla revoluce nepřinesla. A ani prý přinést nemohla.

Celý text Jiřího Weigla ZDE

Společenská frustrace Egypťanů

„Zhroucení staré diktatury mělo za následek i zhroucení všech struktur a institucí i jakékoliv občanské a pracovní disciplíny, útěk zahraničních investorů a turistů, odchod domácího kapitálu a rozvrat ekonomiky. Bezpečnostní situace je katastrofální, životní podmínky se výrazně zhoršily. Navíc vítězní islamisté stále více sešněrovávají život občanů tvrdým prosazováním náboženských požadavků a omezení. Výsledkem je rozčarování a společenská frustrace,“ vyjmenovává bývalý kancléř. Propast mezi očekáváními a skutečností je podle jeho slov až příliš velká.

To, co se dnes děje v Egyptě, proto podle Weiglova názoru zřejmě ještě dlouho nebude návratem do normálních, u nás běžnému člověku představitelných, poměrů. „Udržet stabilitu a občanský smír v politicky a názorově rozděleném devadesátimiliónovém Egyptě s ohromnými ekonomickými a sociálními problémy a výbušným sousedstvím na všech stranách bude pro jakoukoliv vládu nesmírně obtížné. A Západ snad vidí, že jeho nadšené angažmá v těchto citlivých poměrech stojí za zdrženlivé přehodnocení,“ uzavírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…