Klausův exporadce: Pravicové strany začaly zuřivý boj

10.08.2013 17:20

Pravicové strany začaly zuřivý a nekompromisní boj, míní bývalý poradce Václava Klause. Podle Tomáše Haase je však začátek jejich předvolební kampaně primitivní a hloupý, a tak musí očekávat, že u voličů příliš neuspějí.

Klausův exporadce: Pravicové strany začaly zuřivý boj
Foto: MK
Popisek: Tomáš Haas

„Všechny pravicové strany a jejich příznivci už zahájili zuřivý a nekompromisní boj. A vedou jej bez ohledu na stříkající krev,“ píše na svém blogu Tomáš Haas.

Vzápětí popisuje, jak vypadá taková pravicová kampaň. „Nepřítel musí být zničen, nepřítel je zrádce, je nespolehlivý, je hloupý, je vychytralý, nedá se mu věřit ani ‚dobrý den‘, je strůjcem všeho zla, je zloděj, je debil, je senilní spáč, patří za mříže, je cvičená opička, je renegát, který zradil jedinou správnou velkou ideu, hraje si na něco, čím není, musí být podupán, pomluven, zesměšněn a zničen,“ vyjmenovává bývalý Klausův poradce.

Podle něj je ale tento způsob vedení kampaně primitivní a hloupý. Především však kontraproduktivní. „Inteligentní volič něco tak odporného dokonce ani u nás, kde jsme zvyklí na ledacos, neakceptuje. Politika má být soubojem ideí, nikoliv soubojem osočování a vulgarit. Takhle se se soupeřem v politickém klání vyhrát nedá,“ varuje Haas.

„Není to mířeno proti soupeři vlevo. Tím největším nepřítelem, proti kterému jsou tato vybraná ‚inteligentní‘ slůvka namířena, není levice. Je to mířeno proti druhým stranám vpravo od spojené a spolupracující levice. Jsou jím jediné strany, které dlouhodobě padají do úvahy jako možní povolební partneři. „Jak plná vzájemné důvěry a respektu, jak dobrá a jak trvalá si myslíte, že ta budoucí spolupráce může být?“ ptá se na závěr ve svém příspěvku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…