Klausův exporadce žasne nad ODS: Oni si ani nevšimli, že je tu krize

17.08.2013 13:11

Exporadce prezidenta Václava Klause a publicista Tomáš Haas, který už před několika lety předpovídal konec ODS, na blogu Aktuálně.cz nyní píše o tom, že se od roku 2010 zvýšil vliv kmotrů na politiku strany. A také o nepochopitelném kroku strany, která nechce dovolit řadovým členům, aby se zapojili do její záchrany. ODS prý vůbec nevnímá to, že republika prožívá hlubokou krizi.

Klausův exporadce žasne nad ODS: Oni si ani nevšimli, že je tu krize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Výkonná rada ODS

„V ODS se nezměnilo nic. Jen se strmě zvýšil vliv kmotrů na politiku strany. Ti, kterých se na počátku svého předsednictví obával i Petr Nečas, se náhle objevili v nejdůležitějších pozicích ODS a vlády," konstatuje Haas.

Od té doby strana utrpěla další a další porážky, píše exporadce Klause. „Druhého kola politicky nejvýznamnějších voleb v ČR v poslední době, první přímé prezidentské volby, se už ODS ani nezúčastnila. Žalostně propadla," píše Haas.

Odmítají diskusi

Exporadce bývalého prezidenta navíc nechápe, že strana půl roku po prezidentských volbách nepřipravila jedinou analýzu svého debaklu - prezidentské volby jako by prý nebyly. „ODS i nadále odmítá diskuzi o příčinách svého sestupu na dno politické propasti. I nadále chce situaci řešit tím, že členské základně nedovolí do řešení vstoupit a současné vedení, produkt let špatného vedení strany, rozpadu a ztráty směru, má být znovu tím zachráncem," pokračuje publicista.

ODS podle Haase nevnímá ani to, že republika prožívá hlubokou politickou krizi. To dokládá fakt, že stranické špičky hovoří o tom, že není čas na svolávání kongresu, ten se prý má konat až po volbách.

Hrají vlastní hru, ale zůstanou na hřišti sami

Strana si prý napíše nová pravidla, nový program, který bude návratem k tomu dvacet let starému, kdy ODS ovládala politickou scénu a kdy se budoucí problémy začaly jen nejasně rýsovat. Povede boj proti několik let zesnulému „hlavnímu nepříteli" Václavu Havlovi a jeho „pohrobkům". „Nalinkuje si své vlastní hřiště", na kterém bude podle těch „nových vlastních pravidel", hrát stejný team, který ODS do této situace přivedl, píše Haas.

„Jsem zvědav, co bude ODS dělat, až zjistí, že na tom svém vlastním hřišti zůstala sama a skutečný zápas se hraje někde jinde, hrají ho jiné teamy, hraje se o jiný pohár a hraje se před tribunou plnou diváků. Ale myslím, že i potom ODS najde lék - další 'návrat ke kořenům'. Jen nevím, kde ty 'kořeny', kteří ji ještě budou volit, sežene," uzavírá na svém blogu Tomáš Haas.

reklama

autor: adr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …