Klesne-li cena uhlí, Paskov se zavře dřív. Nebo zaplatí víc stát

08.04.2014 12:04

Dohodu o Dole Paskov, kterou v pondělí oznámil ministr financí Andrej Babiš (ANO), je třeba se společností NWR dopracovat, řekl ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) po jednání se šéfem představenstva NWR Garethem Pennym. Pokud klesnou ceny uhlí, buď podle Mládka vzroste kompenzace státu, nebo se zkrátí těžba v dole.

Klesne-li cena uhlí, Paskov se zavře dřív. Nebo zaplatí víc stát
Foto: Daniela Černá
Popisek: Důl Paskov

Babiš v pondělí oznámil, že Paskov bude fungovat do konce roku 2017 a vláda poskytne peníze na sociální programy horníků za 600 milionů Kč.

Mládek řekl, že zatím domluvená kompenzace je vyšší, než uváděl Babiš, a to 650 milionů korun. Babiš v pondělí tvrdil, že peníze z rozpočtu by měly směřovat přímo horníkům a nikoliv do společnosti OKD, která NWR patří a Důl Paskov provozuje. Stát chce dohodu s NWR dokončit do konce dubna, shodli se Mládek a Penny.

„V tuto chvíli jsme se dohodli, že firma NWR přijde s tím, jaký by měl být mechanismus změny té kompenzace, pokud by cena uhlí poklesla, protože jejich pozice je taková, že pokud cena uhlí poklesne, tak buď se musí zvýšit ta kompenzace, nebo snížit doba zaměstnávání horníků, protože to by generovalo větší ztrátu," řekl Mládek. Podle Pennyho je možné, že by se Důl Paskov naopak provozoval ještě déle, pokud by ceny uhlí vzrostly.

Mládek měl o dohodě uzavřené Babišem pochybnosti

Vládní koalice se kvůli státní pomoci pro OKD přela. ČSSD chtěla, aby stát nesl náklady na útlum dolu na Frýdecko-Místecku ve výši 1,1 miliardy korun za podmínky, že OKD do konce roku 2016 podpoří ztrátovou těžbu v dole. V pondělí oznámenou dohodu o nižší kompenzaci a delší těžbě uvítal premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), Mládek vyjádřil pochybnosti, že nemusí být úplná.

Společnost OKD, která čelí velkým ekonomickým potížím, loni v září oznámila, že Důl Paskov zavře. Zástupci firmy tehdy sdělili, že ponese-li náklady útlumu jen OKD, zavře důl k 31. prosinci 2014. V Dole Paskov pracuje 2500 lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…