Klíčem řešení krize na Ukrajině jsou dle Lavrova sami Ukrajinci

18.04.2014 7:18

Účastníci včerejší ženevské schůzky o Ukrajině se shodli na nezbytnosti mírového řešení ukrajinské krize. Na závěrečné tiskové konferenci to prohlásil ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Shoda podle něj panovala i v tom, že klíčovou roli musí sehrát sami Ukrajinci. USA i EU chtějí podle Lavrova s Ruskem o Ukrajině dále jednat. Ministr zahraničí USA John Kerry po jednání řekl, že očekává splnění ruských závazků, v opačném případě bude Moskva čelit dalším sankcím.

Klíčem řešení krize na Ukrajině jsou dle Lavrova sami Ukrajinci
Foto: Alexandr Sarnavský
Popisek: Město Malinovka na Ukrajině

Na čtyřstranná jednání do Švýcarska přijeli šéfka unijní diplomacie Catherine Ashton a ministři zahraničí Ruska, USA a Ukrajiny Lavrov, John Kerry a Andrij Deščycja.

Kerry označil výsledek jednání za „dobrou práci", upozornil ale, že slova na papírech se musí stát skutečností. Dodal, že Lavrovovi jasně řekl, že v případě nedodržení ruských závazků nebudou mít Spojené státy jinou možnost než na Moskvu uvalit další sankce.

Lavrov na tiskové konferenci řekl, že účastníci schůzky vyzvali, aby všechny nelegálně ozbrojené skupiny na Ukrajině složily zbraně, aby se budovy obsazené ozbrojenci vrátily svým původním vlastníkům a aby skončila okupace nejrůznějších prostranství. Vyzvali rovněž k vyhlášení amnestie pro všechny účastníky protestních akcí s výjimkou těch, kteří mají na svědomí závažné trestné činy. Lavrov zdůraznil, že výzva k odevzdání zbraní a ukončení okupačních akcí se týká obou stran konfliktu, tedy proruských separatistů i pravicových radikálů podporujících vládu v Kyjevě. Zbraněmi mohou disponovat jen vojáci a policisté, dodal.

Lavrov také řekl, že hlavní role ve zprostředkovatelském úsilí na Ukrajině by se měla ujmout Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Předpokládá přitom rozšíření její současné mise, která na Ukrajině již působí.

Washington považuje anexi Krymu za nelegální

Kerry také řekl, že Deščycja na konferenci představil plány ukrajinské vlády na ústavní reformy, které mají poskytnout regionům větší pravomoci na úkor centrální vlády. Deščycja podle Kerryho opakovaně ujistil, že reformní proces bude transparentní a že Kyjev stojí o široký národní dialog.

Mezi tématy ženevské schůzky byl i jihoukrajinský Krym, který Moskva v březnu začlenila do Ruské federace. Kerry na tiskové konferenci řekl, že názory Západu a Ruska jsou v této věci nadále zcela odlišné a že Lavrovovi opět sdělil, že Washington považuje anexi autonomního poloostrova za nelegální, neboť odporuje ukrajinské ústavě i mezinárodnímu právu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: dkr, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…