Klíčové pro EU je přestat dělat křoví USA. Socialista Ledl připomíná Jugoslávii, Libyi a další nepříjemnosti

18.05.2014 15:39

Lidé by si měli uvědomit, že o většině věcí se nerozhoduje ve Strakově akademii v Praze, ale v bruselských kancelářích Evropské unie. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz to říká místopředseda Strany demokratického socialismu Lubomír Ledl, který kandiduje za KSČM jako číslo osm do Evropského parlamentu. Podle něho je jednou z nejdůležitějších otázek zachování míru a to, aby EU přestala dělat křoví Americe.

Klíčové pro EU je přestat dělat křoví USA. Socialista Ledl připomíná Jugoslávii, Libyi a další nepříjemnosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Ledl

U nás prý tradičně platí, že lidé ignorují zahraniční politiku a na zahraničněpolitických tématech se nedá vybudovat úspěšná předvolební kampaň. „Je to ale absurdní, protože naopak pro zemi, jakou je Česká republika, a pro její budoucí vývoj není nic důležitějšího než to, co se děje v jejím okolí. Pro nás je to především Evropa a Evropská unie. Doufám, že dění za posledního půl roku na Ukrajině a kolem Ukrajiny přiměje lidi k tomu, aby šli volit do europarlamentu a volili ty, kteří upozorňují na to, že EU musí mít v ukrajinské otázce své vlastní zájmy a nikoli podporovat zájmy USA,“ říká Lubomír Ledl.

„Evropská unie nemůže dělat křoví americké politice a konceptu neokonzervativců, kteří zatím světovou politiku a mezinárodní vztahy ovládají,“ zdůrazňuje.

Někdo v okolí EU vytváří chaos a zmatek

Podle Ledla se často debatuje o sociálních otázkách, ale klíčovou otázkou do budoucna je to, zda bude zachován mír. „Pro nás přece musí být zásadní, abychom se vyvíjeli v prostoru, kde bude bezpečnost, klid a nebude vládnout chaos, který neustále narůstá. Vidíme neustálou snahu vytvářet v bezprostřední blízkosti Evropské unie chaos a dezorganizaci,“ konstatoval doktor Ledl.

„Když se EU dařilo, přišla válka v Jugoslávii, když se začalo mluvit o tom, že euro by mohlo být druhou rezervní měnou, přišla finanční krize a americká agentura, která to spustila, pár dnů poté zkrachovala. Přitom EU je tak bohatý subjekt mezinárodních vztahů, že kdyby měla trochu schopné vedení, usilovala by o to, aby část svého bohatství věnovala k tomu, aby se v jejím nejbližším okolí naopak dařilo dobře a byl tam klid,“ uvádí dále kandidát do europarlamentu za KSČM.

Neřízená imigrace je prý velké nebezpečí

Pro EU dle jeho slov existuje i další výrazné bezpečnostní riziko. „Jde o neřízenou imigraci. V Libyi je půl milionu lidí, kteří jen čekají na příznivé počasí, aby přepluli někam do Itálie. Z Ukrajiny zatím od vyhlášení nezávislosti emigrovalo sedm milionů lidí, a jestli se tam situace bude vyvíjet jako do teď, budou muset utíkat miliony. Ze Sýrie utekly tři, čtyři miliony. Tohle se přece EU bytostně dotkne. Ti lidé budou atakovat naše hranice, a tím myslím i hranice kulturní, bezpečnostní, hranice zaměstnanosti i hranice sociální. Přitom tohle riziko jako by evropské elity neviděly. Všechno tohle by lidi mělo přimět, aby k volbám do Evropského parlamentu přišli a hlas dali lidem, kteří si zmíněné problémy uvědomují a jsou odhodláni na to hlasitě upozorňovat,“ sděluje Lubomír Ledl.

„Vím, že europarlament má poměrně malé kompetence, ale je to platforma, kde je možné tyto věci pranýřovat a křičet tak dlouho, až si to uvědomí i Evropská komise. Navíc je europarlament jedinou unijní institucí, jejíž složení mohou všichni lidé ovlivnit,“ upozornil na to, že složení Evropské komise nemohou voliči nijak ovlivnit.

Ledl se podle svých slov během předvolební kampaně setkal s naprostým odporem k Evropské unii. „Není se na druhou stranu co divit, když vidíme, co se vydává za demokracii. Vždycky s velkou slávou rozstřílíme nějakou zemi na hadry, jako třeba Libyi, nastolíme tam demokracii a spravedlnost‘ a pak půl roku zasedají různé komise, které řeší, jak vytvořit zábrany k tomu, aby nám z té demokracie, spravedlnosti a ideálního řádu, který jsme jim tam americkými raketami nastolili, neutíkali lidé do EU,“ zmiňuje některé kroky z minulosti.

O většině věcí se rozhoduje v Bruselu

„Lidé by si měli uvědomit, že čím dál víc zákonů a směrnic, které ovlivňují náš život, se upeče v Evropské unii, nikoli v našem českém parlamentu. Kolem sedmdesáti procent naší nově přijímané legislativy je povinným přejímáním v Bruselu vytvořených zákonů. Jestliže jsou lidé ochotni volit v domácích sněmovních volbách, protože si uvědomují jejich důležitost, tak ale Evropský parlament je ještě důležitější,“ připomíná Lubomír Ledl.

Celou řadu problémů s legislativou a dotacemi si podle něho způsobujeme sami v České republice. „Většina pitomostí a rozkrádání evropských fondů je způsobeno u nás, našimi vlastními směrnicemi a zákony o zadávání veřejných zakázek. Aby se snadněji rozkrádaly veřejné zakázky, tak se dělají co možná nejkomplikovanější, protože pak už se v tom ani prase nevyzná a těm, co se v tom vyznají, se pak do toho rozkrádání nikdo neplete,“ konstatoval doktor Ledl.

Podstatným sdělením podle jeho slov je, že existuje celá řada hrozeb, kterým není možné čelit jiným způsobem než na celoevropské úrovni. „O většině věcí se nerozhoduje u nás na pražském Úřadu vlády, ale v Bruselu. To bychom neměli přehlížet,“ dodává v rozhovoru s ParlamentnímiListy.cz Lubomír Ledl.

JUDr. Lubomír Ledl (nar. 1952) je český levicový politik, do roku 1989 funkcionář SSM, po sametové revoluci poslanec Sněmovny národů za KSČ, později za KSČM. Nyní je místopředsedou Strany demokratického socialismu. Je členem zastupitelstva hlavního města Prahy, na kandidátce KSČM na osmém místě kandiduje do Evropského parlamentu. Aktivně hovoří pěti světovými jazyky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Radim Panenka

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…