Klíčový svědek odhalil důležité informace v kauze Rittig: Kdo umetal cestu?

25.02.2014 7:05

Ředitel papírny Neograph Vladimír Sitta mladší, klíčový svědek v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik, kvůli které je obviněn lobbista Ivo Rittig, ve své výpovědi naznačil, že systém, ve kterém část zisku z prodeje jízdenek končí na Panenských ostrovech, se chystal zřejmě s několikaletým předstihem. Klíčem má být exprimátor Pavel Bém a exšéf DPP Martin Dvořák. Píše o tom deník Právo, který má protokol o výslechu k dispozici.

Klíčový svědek odhalil důležité informace v kauze Rittig: Kdo umetal cestu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý primátor Prahy Pavel Bém

Jeden z obviněných, spolumajitel společnosti Neograph a přítel lobbisty Ivo Rittiga, Jan Janků prý poprvé o rostoucí šanci na dodávky jízdenek pro pražský dopravní podnik mluvil v roce 2005. „Vysvětloval to tak, že v případě, že dobře dopadnou volby v Praze, je na magistrátu dohodnuto, že pan Ivo Rittig bude mít na dopravním podniku svého člověka, a to přímo osobu nejvyšší," uvedl podle Práva Sitta.

Když o rok později svůj primátorský mandát obhájil Pavel Bém (ODS), Janků údajně o zakázce mluvil jako o hotové věci. Obchod začal realizovat nový šéf DPP Martin Dvořák po svém nástupu do podniku v roce 2007. „V momentě, kdy se Martin Dvořák stal generálním ředitelem, tak ho (Janků, pozn. red.) označil právě za tu správnou osobu, na kterou čekáme a která nám díky známosti s Ivo Rittigem pomůže v zakázce jízdních dokladů," řekl dále Sitta.

Cestu v dopravním podniku ušlapával další Rittigův člověk

Interní dokumenty údajně pro Neograph zajišťoval Dvořákův poradce Jan Valtr, který měl k Janků i k Rittigovi velmi blízko. A uvnitř veřejného dopravce jim tak ušlapával cestu, píše Právo.

Policie nyní stíhá celou skupinu kvůli tomu, že Rittig pomocí svých advokátů z kanceláře MSB Legal a obchodních partnerů od začátku ovládal jak Neograph, tak i panamskou společnost Cokeville Assets, přes které putovaly peníze na Panamské ostrovy.

Lobbista Rittig i Dvořák obvinění popírají. Exšéf DPP zpochybňuje Sittovo svědectví jako nevěrohodné a poukazuje na to, že se svým otcem byl sám trestně stíhán kvůli údajnému tunelování papírny Neograph.

Deník Právo podotýká, že ještě v lednu Sitta odmítl v této věci vypovídat, po Rittigově zatčení ale názor změnil. Z jeho vlastní výpovědi prý vyplývá, že o zákulisí zakázky věděl od počátku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…