Klimatičtí mládežníci odpověděli prezidentovi, proč nechodí protestovat o víkendu

26.12.2019 20:20

Studentské hnutí Fridays for Future Česká republika má jasný vzkaz pro prezidenta Miloše Zemana, jenž ve čtvrtečním vánočním poselství hovořil na téma klimatických změn, v jehož rámci kritizoval jejich klima stávky. Vyjádřil totiž přání, aby když už demonstrují, tak činili v sobotu a ne v pátek. Hnutí přišlo s vysvětlením, že právě stávkovat v pátek má své pádné důvody a navíc ke studiím chybí motivace, když politiky nezajímá jejich budoucnost.

Klimatičtí mládežníci odpověděli prezidentovi, proč nechodí protestovat o víkendu
Foto: Screen ČT
Popisek: Prezident Miloš Zeman při vánočním poselství

Zeman se ve vánočním poselství označil za kacíře debaty o změnách klimatu, ze které se podle něj stává nové náboženství. Vyjádřil pochyby o tom, zda je rozhodujícím faktorem oteplení planety právě činnost člověka. „Uvádí se, že před několika miliony let dokonce byla průměrná teplota na zeměkouli o tři stupně vyšší, než je dnes. Nejsem si jist, zda rozhodujícím faktorem globálního oteplení je lidská činnost, a nikoliv přírodní zákony, pohyb zemské osy a další kosmické vlivy,“ řekl.

Poté připojil svůj názor na demonstrace studentů za klima. „Nic proti tomu, byl bych pouze rád, kdyby demonstrovali v sobotu a v pátek chodili do školy,“ uvedl prezident. Kladl důraz na to, aby lidé v otázkách klimatické změny nezůstávali „v bublinách svých názorů“, ale abychom dokázali přemýšlet i o argumentech opačných.

Reakce od samotného studentského hnutí Fridays for Future Česká republika na sebe nenechala dlouho čekat. Na svém facebookovém profilu neváhalo Zemanovi vysvětlit, že stávky v pátek mají svá opodstatnění. „Pane prezidente, dovolte nám připomenout, že kdybychom demonstrovali v sobotu a nikoliv místo školy, pravděpodobně byste nás nezmínil ve svém vánočním poselství,“ vzkazuje hnutí prezidentu.

Následně iniciativa připomněla, že kdyby politici dělali svou práci pořádně, mohli by chodit v pátek do školy a nemuseli bychom protestovat ani v sobotu. Někteří politici ale prý popírají vliv člověka na klimatickou krizi, což jde proti tvrzení mnoha vědců. „Kde máme brát motivaci vzdělávat se pro naši budoucnost, když se vy ani vaši kolegové nestaráte o to, abychom vůbec nějakou budoucnost měli?“ zní závěrečná otázka studentského hnutí.

Prezident Miloš Zeman ve svém projevu rovněž varoval před tím, aby se naopak kvůli opatření na ochranu klimatu nestal z EU ekologický skanzen.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Proč jste odpískali jednání o penzích?

Nemyslíte, že jste tím koalici nahráli na smeč, že bude tvrdit, jak ona něco prosadila, že vás přizvala k jednání, ale vy jste to odmítli? Kdybyste jednali dál, mohli jste předložit vlastní návrhy, možná by neprošli, ale bylo by evidentní, že jste je podali a chtěli jste reformu, která je potřeba ře...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Práce neziskovek a médií.” Ze Slovenska po postřelení Fica

16:38 „Práce neziskovek a médií.” Ze Slovenska po postřelení Fica

Tak dlouho dělali svými kecy ze slovenského premiéra hrozbu pro demokracii, až jeden idiot uvěřil, ž…