Klus a Hašek se s Babišem „nes*ali“. Padla vážná výzva. A pak přišel na řadu Zeman a vraždy

21.05.2019 20:45

Dnes večer se v Praze uskutečnila již čtvrtá demonstrace v pořadí organizovaná spolkem Milion chvilek pro demokracii za demisi ministryně spravedlnosti Marie Benešové (za ANO). Tentokrát podle odhadu zaplnilo Václavské náměstí kolem 50 tisíc lidí ze všech koutů České republiky. Na akci vystoupili jak odborníci, kteří promluvili o Babišově střetu zájmů, tak známé osobnosti, např. zpěvák Tomáš Klus či legendární hokejový brankář Dominik Hašek, kteří se ostře pustili do premiéra i do prezidenta. Předseda spolku Milion chvilek pro demokracii vyzval premiéra Babiše k veřejné debatě.

Klus a Hašek se s Babišem „nes*ali“. Padla vážná výzva. A pak přišel na řadu Zeman a vraždy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomáš Klus

Podle organizátorů je důvod přesunu protestů ze Staroměstského náměstí na Václavské náměstí kvůli kapacitě a určité symbolice. Organizátoři protestů se obávají, že po jmenování Benešové do vlády je v ohrožení nezávislost justice, a to i v případu vyšetřování premiéra Andreje Babiše (ANO) kvůli údajnému dotačnímu podvodu. Benešová i Babiš v minulosti obavy z ohrožení nezávislosti justice odmítli.

Anketa

Chcete, aby premiér Babiš odstoupil, jak žádali demonstranti na Václaváku?

13%
87%
hlasovalo: 24958 lidí

Akce začala na Václavském náměstí v 18:30 hod. Hned v úvodu lidé začali skandovat hesla „Babiše do koše“, „Nejsme tvoje firma“. Ani dnes si protestující nezapomněli přinést transparenty, např. „Chceme míň parazitů. Míň udavačů“, nebo „Benešová Marie mé zločiny zakryje“.

K občanům jako tradičně promluvil předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář, jenž připomněl, že ministryně Benešová zpochybňuje Babišovo trestní stíhání. „Jen slepý nevidí souvislosti,“ řekl a vyzval premiéra Babiše, aby se mu postavil v televizní debatě a obhájil tam své kroky. „Vyzývám TV Nova, TV Prima a Českou televizi, aby ho pozvali do duelu a zveřejnili jeho odpověď,“ pravil předseda spolku.

Oznámil, že příští úterý 28. května se uskuteční další vlna protestů po celé republice, tentokrát však ne v Praze. „Pokud se premiér do 28. května veřejně neobhájí v televizním duelu, tak v úterý 4. června bude další demonstrace na Václavském náměstí,“ řekl s tím, že pokud nesplní Babiš jejich požadavky, budou pak žádat demisi nejen ministryně Benešové, ale i premiéra Babiše.

Poté přizval k mikrofonu Dominika Haška. Ten svou řeč zahájil slovy o tom, že dnes sice žijeme v demokratické zemi, ale nikde není psáno, že tomu tak bude napořád. „Ještě nedávno tomu tak nebylo, byla doba, kdy jsme se báli vyslovit svůj názor, byli jsme za to potrestáni. Toto právo vyjádřit svobodně svůj názor jsme si před 30 lety vybojovali zpět,“ připomněl za potlesku demonstrantů.

„Mnozí, kteří se o to zasloužili, nejsou mezi námi a patří jim velké díky, jsou to lidi, kteří se nebáli vyjít do ulic a nahlas se svými gesty postavili proti komunistické diktatuře a vybojovali nejdůležitější právo na svobodu slova. To je jeden z hlavních důvodů, proč jsme dnes tady. Dnes nás trápí obava o demokracii, kterou pro nás naše mámy a tátové vybojovali,“ sdělil hokejista.

Pustil se do kritiky premiéra Andreje Babiše. „V čele naší vlády stojí nejen trestně stíhaný člověk, ale především bývalý agent StB. Člověk, který se za bývalého režimu upsal ďáblovi, aby z toho měl osobní prospěch, který povýšil nad statisíce českých a slovenských lidí, které Státní bezpečnost terorizovala duševně, fyzicky, psychicky a některé při výslechu i zabila,“ promluvil k davu, načež se začal ozývat křik a pískot z publika. „Tak tento člověk nám říká, co máme dělat a jakým směrem jít...“ doplnil.

Neopomněl zkritizovat ani prezidenta Miloše Zemana. „A máme tu hlavu našeho státu. Člověka, na kterého skupina senátorů připravuje žalobu. Vím jistě, že jak u nás, tak v zahraničí nemluví hezky o naší zemi a o těchto vynikajících lidech,“ dodal.

Řekl, že Zeman také s chutí šikanuje určité skupiny lidí a určité profese. „Jsou to především novináři a tím popírá základní princip naši ústavy, a to právo svobodného slova,“ řekl s tím, že i novináři mají své rodiny, které musí živit. „Nejmocnější muž o nich ale říká to, co říká. Zaměstnavatel se pak lekne, že se to dotkne jeho plátku a propustí je kvůli tomu z práce,“ poukázal na prezidentovo chování.

Na to konto připomněl, kolik novinářů bylo jen v minulém roce zavražděno. „A to jen pár měsíců po tom, co náš prezident Zeman na oficiálně návštěvě v Rusku prohlásil, že je třeba novináře likvidovat,“ připomněl brankář a dodal, že by ho zajímalo, co se děje v jeho duši poté, co zavraždili Kuciaka a jeho snoubenku.

Anketa

Chcete, aby Marie Benešová odstoupila?

11%
89%
hlasovalo: 22333 lidí

„Nemůžeme se divit, že když tito pánové vládnou naší zemi, že se dokážeme sejít v takovém počtu. Ať jsme studenti, pracující, důchodci, ať máme na účtě, nebo žijeme od výplaty k výplatě, jedno máme stejné: Jsme Češi, záleží nám na naší zemi a dáme jasně najevo, co se nám nelíbí, co chcem změnit a o co se bojíme,“ burcoval přítomné Hašek.

„Bojujme za svou demokracii a za nezávislost justice. Bojíme se, že Benešová nám nezaručí svobodné a nezávislé soudnictví. Bojíme se, protože bývalý agent StB ji tam dosadil! A byla také v úzkém spojení se Zemanem, který volá po likvidaci novinářů a popírá tím svobodu slova,“ uzavřel Hašek s tím, že žádá senátory, aby udělali vše, co je v jejich silách, aby donutili předsedu vlády změnit názor a donutili ministryni Benešovou, aby odstoupila.

Demonstrace se svou krátkou řečí a především pěveckým vystoupením zúčastnil i avizovaný písničkář Tomáš Klus. Lidem poděkoval za důslednost, se kterou přistupují k prezentaci svých názorů a k vyjádření svých pevných postojů.

„Právě ta pevnost a důslednost je zapotřebí v momentě, kdy je třeba říct ne všem těm lžím a manipulacím s pravdou, už jich bylo dost!“ sdělil svůj postoj Klus.

A pustil se rovnou do předsedy vlády. „Pro mě je Andrej Babiš takový krysař, který hraje líbivé melodie a jdou za ním davy. Byl bych rád, kdybychom všechnu tu nespokojenost s tím podivným potulným hudebníkem směřovali k němu samotnému a nikoliv k lidem, kteří mají jen jiný hudební vkus a nevidí, že jdou přece v hladové řece, kde se můžem utopit všichni,“ řekl.

Naši současnou situaci pak přirovnal k filmu Nekonečný příběh. „Všichni teď zažíváme také nekonečný příběh. A všem nám přeju, aby ti hlavní hrdinové brzy zmizeli a říše fantazie byla osvobozena,“ uzavřel Klus a zazpíval píseň Pánubohu do oken, kde pak pozměnil text a zpíval o současném problematickém dění ve vládě, o Babišovi coby estébákovi, jenž nám krade klid, ale také o kapitalistických zrůdách nebo o papaláších hrajících si na bohy.

K demonstrantům promluvil také pražský pomocný biskup Václav Malý. Pražská radní Milena Johnová (Praha Sobě) upozorňovala na nedostatek financí pro sociální projekty v obcích. Právnička Anna Dolejská popisovala unijní šetření údajného Babišova střetu zájmů. „Je nutné, aby společnosti holdingu Agrofert nepobíraly dotace. Pokud budou pobírat dotace, není Andrej Babiš oprávněn setrvat ve vládě ČR. Chce-li setrvat ve vládě, nemůže být nadále skutečným majitelem Agrofertu,“ řekla. Babiš svou společnost převedl do svěřenských fondů kvůli zákonu o střetu zájmů.

Na závěr akce, která byla ukončena krátce po osmé hodině večer, zazněla česká hymna.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…