Klvaňa mírní obavy z údajné islamizace Evropy. Muslimové prý nejsou nepřátelé

10.01.2015 11:10

Islamizace Evropy podle Tomáše Klvani Evropě nehrozí. Extremisté jsou podle něj v menšině a muslimové a jejich víra nejsou nepřátelé, ale představují problém k řešení. V komentáři pro Lidové noviny také zdůrazňuje, že vysmívání se patří k základům svobody a Evropa by také měla trvat na důsledné obhajobě vlastních hodnot.

Klvaňa mírní obavy z údajné islamizace Evropy. Muslimové prý nejsou nepřátelé
Foto: Archiv TK
Popisek: Jeden ze studentských vůdců Tomáš Klvaňa

Univerzitní pedagog Klvaňa je přesvědčen, že pokud by někdo chtěl islám zakázat, dostává se do stejného světa jako islámští teroristé. „Už jste v jeho světě, který mu umožňuje páchat nejhorší zvěrstva a myslet si, že půjde do nebe. Přistupujete na jeho taktiku, začínáte hrát podle jeho pravidel. Čili – prohráli jste. Jste v hájemství bludů, falešné reality, která nemá se skutečností nic společného,“ varuje komentátor.

Ani po útocích na svobodu slova v Paříži Evropě podle něj nehrozí islamizace… „Jak nám tvrdí stále víc poplašených lidí, od nácků a rasistů přes nedůvtipné xenofoby z Pegidy, až po respektované politiky hlavního proudu,“ píše Klvaňa.

„Islám nepředstavuje strategické nebezpečí ve stejném duchu jako byl pro civilizaci nebezpečný fašismus a komunismus. Žádný respektovaný myslitel nepropaguje ani umírněnou verzi islámu jako alternativu k liberální, sekulární společnosti, natož aby propagovali islamofašismus ISIS. To se o komunismu a nacismu ve své době napsat nedalo…“ píše v sobotním komentáři autor a dodává, že islám nepředstavuje ani kulturně-civilizační ohrožení. „Všechny ty řeči o `Eurarábii` jsou nesmysly," tvrdí Klvaňa a odkazuje tím ke knize Michela Houllebecqa, která podle něj patří pouze do světa umění, rozhodně nepředstavuje reálné varování před islamizací Evropy. Ti, kdo ji za to vydávají, se podle něj buď mýlí, nebo mají postranní politickou agendu á la Marine Le Penová a Tomio Okamura.

Problém je prý sekularizace islámu

Tomáš Klvaňa dále uvádí, že v EU žijí asi čtyři procenta muslimů z celkového počtu obyvatel. Prý už zde by měly přestat řeči o islamizaci. Navíc většina z nich je umírněná a nedá se přiřadit k islámským fundamentalistům.

Problém islámu podle Klvani spočívá v jeho nesnadné sekularizaci. „I v úspěšných demokraciích islámského okruhu (Turecko, Indonésie) je západní pojetí svobody slova nepředstavitelné,“ tvrdí pedagog.

„To, co se bude dít v Turecku, Tunisku, Indonésii a Malajsii, tedy v nadějných společnostech islámské civilizace, může Evropa ovlivnit jen málo, na sekularizaci svých islámských menšin má však přímý vliv,“ je přesvědčen o tom, že Evropa se musí chovat ke svým menšinám důsledně a důrazně.

„Evropa musí svým muslimům důrazně říkat: Zvolili jste si náš kontinent k životu, budete muset respektovat naše zákony a náš životní způsob vycházející z židovsko-křesťanské dějinné pouti,“ píše mimo jiné Klvaňa. „Evropa by tedy měla trvat na důsledné obhajobě vlastních hodnot, k nimž patří svoboda svědomí, náboženská svoboda a tolerantnost, ale zároveň rovnost všech před zákonem,“ uvádí a poznamenává, že právo vysmát se něčemu patří k našim hodnotám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…