Kmenta: Babiš je v politice od roku 1998. Hýbal hejblátkama a na konci těch hejblátek byli politici ČSSD

19.10.2017 9:41

Novinář Jaroslav Kmenta zavítal do internetové televize DVTV a promluvil o své nové knize Boss Babiš. V té je opravdu hodně kritický k možnému příštímu premiérovi České republiky Andreji Babišovi (ANO). Přirovnal ho k ďáblovi, který se rozhodl šéfovat ráji. Vedle toho Kmenta prozradil, kdo by mohl být příštím premiérem místo Babiše.

Kmenta: Babiš je v politice od roku 1998. Hýbal hejblátkama a na konci těch hejblátek byli politici ČSSD
Foto: redakce
Popisek: Jaroslav Kmenta

Jaroslav Kmenta má za to, že Andrej Babiš je z určitého úhlu pohledu horším kmotrem, než byli v podsvětí dobře známí František Mrázek nebo Radovan Krejčíř, protože Babiš využíval ke svému růstu stát, zatímco Mrázek či Krejčíř využívali jen svých lidí.

„Je to kmotr ve smyslu politickém. ... On má Babiš jednu nevýhodu, to že jeho byznys se stal polem těchhle mafiánů. Babišovo podnikání se týká potravinářství, petrochemického průmyslu a podobně a Tomáš Pitr, Radovan Krejčíř nebo František Mrázek v tomhletom ranku také podnikali,“ přiblížil novinář. A protože Babiš tyto segmenty jednoho dne opanoval, zvítězil nad těmito mafiány, lze ho označit za nejvyššího bosse.

Kmenta tím chtěl prý říct, že Babiš není žádný svatoušek. „Já říkám, že by střílel lidi, to v žádným případě,“ doplnil spisovatel s tím, že šéf hnutí ANO se jen s mafiány musel potýkat a také se přitom ušpinil. Lobbista Marek Dalík dokonce tvrdí, že si Babiš objednal vraždu kmotra Františka Mrázka, ale podle novináře je to složitější příběh. Kmenta prý ale zatím nemá dost důkazů, aby s ním vyšel na světlo.

Trval ovšem na tom, že Babiš opravdu není člověk, který vymýtí klientelismus. Je to naopak člověk, který klientelismu využívá. „Pan Babiš se nechová mravně, nechová se slušně a lidé by to prostě měli vědět. ... Kalkuloval jsem s tím, že to vydám před volbami, abych lidem, kteří mě čtou, řekl, co si myslím o Babišovi,“ pokračoval Kmenta.

Celý rozhovor naleznete zde

Novinář je toho názoru, že takovýhle člověk nedokáže hájit veřejný zájem, což by měli dělat politici i média. Kmenta ani na chvíli nepochybuje o tom, že by Babiš prostě neměl vlastnit noviny. „To je, jako kdyby si ďábel sednul do ráje a šéfoval ráji. To nejde,“ zdůraznil. Deníky by měly rozebírat minulost Andreje Babiše i jeho politickou současnost, ale noviny, které si koupil, to dneska nedělají a to je podle autora knihy Boss Babiš problém. Média, která Babiš vlastní, ztrácejí na důvěryhodnosti.

Ve své knize Kmenta také vysvětlil, že na počátku devadesátých let pomohly Babišovi kontakty na komunistickou Státní bezpečnost. Novinář nepochybuje o tom, že před sametovou revolucí Babiš s StB spolupracoval. Vedle bývalých agentů autoritářského státu pomohli Babišovi také politici ČSSD, kteří se dostali k moci v roce 1989. Kmenta má na mysli lobbistu Miroslava Janstu, který mu otevřel cestu k Stanislavu Grossovi či k tehdejšímu premiérovi Miloši Zemanovi.

Bez pomoci ČSSD by se prý Babišovi nepodařilo ovládnout petrochemický průmysl. Už v 90. letech prý poslali lidé napojení na Andreje Babiše dar sociální demokracii, a to nijak malý dar. Tehdy šlo asi o 5 milionů korun, což byly opravdu velké peníze, které tehdy ČSSD pomohly. „Babiš působí v politice od roku 1998, akorát nebyl příliš vidět. On spíš pohyboval těma hejblátkama a na konci těch hejblátek byli politici ČSSD,“ prohlásil Kmenta.

Když přišla sociální demokracie o moc, Babiš si prý řekl, že to jedno volební období vydrží. Když se ale ODS udržela u moci i po roce 2010, Babiš si řekl, že bude muset vstoupit do politiky aktivněji. A protože se bál, že nějaká nastrčená figurka se mu může vymknout z rukou, tak nakonec vstoupil do politiky sám.

Vedle politiků měl Babiš vztahy také s lidmi z rozvědky, např. s Karlem Randákem. Ten neměl v lásce Mirka Topolánka a ocitl se s Babišem na jedné lodi. Právě Randák a lidé kolem něj napomohli Topolánkovu politickému pádu, vysvětloval ve studiu Kmenta. Novinář tím prý nechce říct, že by Topolánek byl čistým politikem, to vůbec ne. A je dobře, že bylo poukázáno na Topolánkovy kontakty s různými lobbisty, ale současně je podle autora knihy třeba klást si otázku, co tímto Randák a spol. sledovali. 

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

A co se bude s Českem dít po volbách? „Nevěštím z koule, ale bude hrozně záležet na tom, jak volby skončí. Jestli s těma miliardama, který má v zádech, tak je to žabař.“ Nakonec prý múže dojít i k tomu, že Babiš ustoupí do pozadí, aby své hnutí ANO udržel u moci v nějaké koalici, a premiérem se stane někdo jiný. Kmenta má dokonce překvapivý tip na to, kdo by mohl být premiérem místo Babiše.

„Já si myslím, že se rozehrává v kuloárech politických, jak na Hradě, tak i v ANO, ještě jedna varianta a to, že premiérkou by v takovém případě mohla být žena – Karla Šlechtová.“ uzavřel Kmenta své vystoupení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…