Kmoníček hájí Zemanovy výroky. Negativní odezvu v Rusku nevyvolaly, tvrdí

14.04.2014 19:35

Prezident Miloš Zeman svými nedávnými výroky k ukrajinské krizi namířenými proti Moskvě získal pozornost na ruské politické scéně, negativní odezvu v Rusku ale nevyvolaly. ČTK to dnes řekl ředitel zahraničního odboru prezidentské kanceláře Hynek Kmoníček. Podle něj tato vyjádření neznamenají, že by se Hrad a vláda rozcházely v pohledu na přístup k dění na Ukrajině. Prezident je pouze radikálnější v názoru na reakci na možný budoucí vývoj, tvrdí Kmoníček.

Kmoníček hájí Zemanovy výroky. Negativní odezvu v Rusku nevyvolaly, tvrdí
Foto: hns
Popisek: Hynek Kmoníček

Zeman se před nedávnem vyslovil pro vstup jednotek Severoatlantické aliance na území Ukrajiny, pokud Rusko zahájí vojenské operace i na východě Ukrajiny. Minulý týden pak Zeman vyzval EU a NATO k podniknutí velmi razantní, preventivní akce, aby odstrašily Rusko od rozšíření vojenských akcí do dalších oblastí Ukrajiny, případně do dalších zemí regionu. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček dnes upřesnil, že Zeman měl na mysli například posílení vojenské přítomnosti NATO v pobaltských státech nebo posílení námořní přítomnosti v Černém moři a v Rumunsku.

„Nezaznamenal jsem žádný problém, který by byl indikovaný z ruské strany. Myslím, že si pan prezident svým konzistentním přístupem vybudoval jednu vlastnost na ruské politické scéně, a to je její pozornost," přiblížil Kmoníček reakce Ruska na Zemanova slova.

Podle něj zastává Zeman dlouhodobě neměnný názor na řešení situace na Ukrajině a na postup proti Rusku. „Je to v zásadě pohled zájmu České republiky, co nejvíc vyhovuje České republice. A České republice vyhovují jednoznačné bezpečnostní záruky kombinované s nenarušením obchodu na východních trzích. A to je pozice prezidenta Zemana," tvrdí Kmoníček.

Že by prezidentovy názory mohly poškodit zájmy českých obchodníků, si šéf hradního zahraničního odboru nemyslí. „To, co (Zeman) říká, je opravdu celou dobu jedno a to samé a dá se to docela dobře i předem odhadnout. Předvídatelnost a odhadnutelnost vaší pozice je přesně to, co je největší devizou v diplomacii, a obvykle si to na vás cení i druhá strana, a to i tehdy, když má úplně opačný názor," řekl Kmoníček.

Sobotka zastává jiný názor

Zemanův názor na další postup vůči Rusku v případě, že vojensky zasáhne i na východě Ukrajiny, ale nesdílí například premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Česká vláda podporuje strategii EU, která v případě nové ruské intervence počítá se zavedením hospodářských sankcí proti Moskvě. Podle Kmoníčka to však neznamená návrat k nesouladu mezi Hradem a vládou v zahraniční politice, který ji negativně poznamenal za vlády premiéra Petra Nečase (ODS).

„Ten rozdíl není v hodnocení minulosti, není v hodnocení přítomnosti, ani není v reakci na přítomnost (na Ukrajině). Rozdíl je v tom, že pan prezident má o něco radikálnější a přesnější rétoriku směrem do budoucna, které doufáme, že nenastane," uvedl Kmoníček. Rozdílné akcenty podle něj mohou pramenit i z překotného vývoje na Ukrajině. „Takže je možné, že jeden v jednu chvíli zní radikálněji než druhý, nebo zvolí trošku jiné adjektivum. Podstatné je, aby oba běželi třeba různým tempem, ale jedním směrem, a oficiální pozice České republiky byla vždycky jedna," soudí Kmoníček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nem, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…