Kmoníček promlouvá: Kavárenská opozice v Sýrii a tvrdá slova prezidenta Zemana

12.12.2015 7:07

Ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček se v rozhovoru pro Lidové noviny zamýšlí nad situací v Sýrii, ale i nad možnou návštěvou prezidenta Zemana v USA. Zdůrazňuje, co se musí v Sýrii stát z českého hlediska. Nesmí např. dojít k jedné šaškárně. To je slovo, které používá Kmoníček, prezident Miloš Zeman by prý byl mnohem tvrdší.

Kmoníček promlouvá: Kavárenská opozice v Sýrii a tvrdá slova prezidenta Zemana
Foto: Archiv HK
Popisek: Dr. Hynek Kmoníček, ředitel Zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky

Situace v Sýrii je podle Zemanova spolupracovníka Hynka Kmoníčka velmi složitá. Mnoho lidí ze země prchá a jen těžko se hledá politický vůdce, který byl měl podporu v zemi. Rusko sice trvá na udržení Bašára Asada u moci, ale Západ to označuje za nepřijatelné a uprchlíci ze Sýrie často zdůrazňují, že ze země odešli právě kvůli Asadovi.

„Jestliže jsou mezi uprchlíky, znamená to, že nechtějí bojovat za armádu Bašára Asada. A také nechtějí bojovat za demokratickou, umírněnou opozici, kterou dosud marně hledáme. A zdá se, že ji marně hledají i oni,“ poznamenává Kmoníček. V exilu sice žijí politici, kteří by měli podporu ze Západu, ale ti většinou nemají podporu doma. A už vůbec nemají vliv na jednotlivé bojující skupiny. A to je problém. V takovém případě pak můžeme mluvit o „kavárenské opozici“.

V tureckém Istanbulu působí např. Syrský národní kongres Chalída Chodži, který disponuje některými kontakty, ale má jeden handicap. „Sídlo Syrského národního kongresu v Istanbulu má svůj význam, protože Chodža je Turkmen vystudovaný v Izmiru a má své kontakty. Istanbulské vedení opozice dostává výplatu z Kataru. Což na jedné straně zvyšuje bonitu pana Chodži při vyjednávání, na druhé straně mu to znemožňuje bavit se s jinými hráči,“ doplňuje Kmoníček.

Prezident Zeman přijde do Bílého domu, až...

V obecné rovině ale dodává, že se Česká republika v syrské krizi pokouší vystupovat neutrálně, aby mohla česká ambasáda v Damašku sloužit jako „poštovní schránka“. Místo, kde spolu mohou různé strany hovořit i přes velké vzájemné neshody. Proto považují Zeman i Kmoníček za důležité, aby mohla v Damašku zůstat zkušená velvyslankyně Eva Filipi. Pokud by byla donucena kvůli vyššímu věku odejít, jak to požaduje služební zákon, Kmoníček by to považoval za šaškárnu. „Pan prezident to označil mnohem hrubším slovem, a kdybych nebyl diplomat, tak se s ním ztotožním,“ doplňuje Kmoníček.

Pár slov padlo také na téma možné návštěvy prezidenta Zemana v USA. Spekuluje se o tom, že se Kmoníček stane příštím velvyslancem ve Washingtonu a bude se snažit, aby Zeman do Bílého domu zavítal. Podle diplomata to není nereálné. Je jen třeba najít téma, které Washington opravdu zajímá. Může jít o vyřešení konfliktu v Sýrii, kde musejí přestat umírat lidé, nebo dostavbu Temelína v Česku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…