Kmoníček se z rádia přimluvil za jednotnou evropskou armádu. Byla by prý odstrašením i pro Rusko

31.08.2016 16:09

O vzniku společné evropské armády, o níž v poslední době hovoří nejen prezident Miloš Zeman, ale i premiér Bohuslav Sobotka, mluvil v pořadu Českého rozhlasu Plus ředitel zahraničního odboru Kanceláře prezidenta republiky Hynek Kmoníček.

Kmoníček se z rádia přimluvil za jednotnou evropskou armádu. Byla by prý odstrašením i pro Rusko
Foto: Hans Štembera
Popisek: Hynek Kmoníček, český velvyslanec v USA

„Hodnotím to jako myšlenku odvážnou, vizionářskou. Nebude to zcela určitě jednoduchá věc. Ale v tuto chvíli, kdy se otevřela jiná pozice Evropské unie, kvůli brexitu, je možná poprvé realistická možnost otevřít o tomto debatu,“ zmínil Kmoníček. Přes Velkou Británii by se nikdy podle jeho názoru nepokročilo.

„Chce-li Evropská unie působit jako celek, který má jedno telefonní číslo, a možná takto bude muset do budoucna působit, jinak než bez společných velkých celokontinentálních celků nebudeme mít šanci,“ dodal Kmoníček.

Kmoníček následně hovořil o tom, že z jedné strany chceme Evropy více, z druhé strany méně. „Současná krize ukazuje, že jsou témata, která jsou řešitelná pouze celoevropsky. Například ochrana vnějších hranic. Ale pokud to s heslem ‚více Evropy‘ přeženete, například v otázce migrační a azylové politiky, jednotlivé národy se vzbouří,“ míní Kmoníček. Téma společné evropské armády by mělo být tématem, v němž bychom měli chtít více Evropy. 

Motivací společné evropské armády však podle Kmoníčka rozhodně není nutnost ukázat Ruské federaci, že to Evropa zvládne. „Smysl evropské armády by měl být v tom, aby Evropa získala kohezní hodnotu, aby Evropa ukázala, že to myslí vážně, že jsme jeden kontinent,“ řekl Kmoníček s tím, že jakási společná evropská jednotka bude vždy větší než jakákoli největší jednotka jednotlivých států Evropy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…